Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Ha van valami témád ami másokat is érdekelhet, itt megoszthatod.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Érdekelnek jó és rossz szokásaink?, vagy netán egyes ételünk és italunk eredete?, vagy inkább a divat egyes kifejezéseinek eredetét szeretnéd megtudni?, babonákról, tévhitekről szeretnél olvasni?, érdekel, hogy mióta ismerjük, vagy honnan tudjuk?, kíváncsi lennél esetleg valamire az irodalom vagy történelem területéről, kíváncsi lennél, vagy kiről neveztek el valamit? vagy honnan honnan ered az elnevezés?, tücskök bogarak közötti érdekességekről is megtudhatsz sok mindent, ha ezt a fórumot látogatod és hozzászólásaiddal, vagy általad ismert érdekességgel bővíted, vagy kiegészíted az itt olvasottakat.[/color][/size]

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az érdekességeket, egy-két kivétellel olyan honlapról "ollóztam", amely emléket állít Dr. Bélley Pál Kíváncsiak Klubja c. műsorának, amely 1953 októberében kezdte meg a Magyar Rádió Ifjúsági Osztálya a Kíváncsiak Klubja címmel sorozatát. A műsorok a hallgatók kérdéseire épültek, de nemcsak tárgyi ismereteket kívántak adni, hanem irodalmi és zenei élményt is.
A kíváncsiság kiapadhatatlan forrása lett a műsornak. Már az első felhívástól kezdve áradtak a kérdések. Az érdeklődés kiterjedt a művelődéstörténet, nyelvészet, irodalom, történelem, élettan, természetrajz, csillagászat, zene területeire. Kisiskolásoktól nyugdíjasokig minden korosztályból jelentkeztek kíváncsiak.
A sorozat megformálója, kialakítója és állandó írója Dr. Bélley Pál volt. A sokoldalúan művelt, a tudomány úgyszólván minden területét áttekintő könyvtáros írónak szenvedélye volt a műveltség terjesztése. A szüntelen olvasás és tájékozódás nála nem öncél volt, hanem párosult azzal a lankadatlan törekvéssel, hogy tudását közkinccsé tegye. A legnaivabb gyermeki kérdéssel éppen olyan szívesen foglalkozott, mint a bonyolult bölcsészeti problémával. Mester volt a rádiószerű feldolgozásnak. Változatosság, könnyedség, humor és közvetlenség jellemezte munkáját.

Az élete delén, hirtelen elhunyt író rádiós műveiből összeállított gyűjtemény munkájának csekély töredékét és - rádiós eszközök híján - halvány vázlatát adhatja csak vissza, de úgy hisszük, hogy a műsorok sok ezer hallgatója így is szívesen fogadja, és haszonnal forgathatja. Az érdem tehát nem az enyém, hanem a fent említett honlapé.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Jogidoki 2013.01.05., szomb. 20:58-kor.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Hogy stílusosak maradjuk pár nap múlva beköszönt az új év 2013, ezért felvetődhet a kérdés, hogy mióta szokás újévi üdvözletet küldeni?

Azt hihetnénk, hogy ez újabb keletű szokás. Pedig ennek is nagy hagyománya van. Már a 14. és 15. században írásban üdvözölték az újév napján távollevő ismerősöket. Az üdvözleteknek ez volt a legszokásosabb formája: "Isten adjon neked és mindnyájunknak boldog, jó esztendőt és földi életünk után örök világosságot. Ámen."
A könyvnyomtatás és a fametszés, rézmetszés feltalálása után az új technikák is részt kértek az újévi üdvözletek műfajában. Az első fametszetű üdvözlőlapok vallásos motívumúak voltak. Leginkább a gyermek Jézust vagy az angyalokat ábrázolták. Ugyanebben az időben, tehát a 16. században jöttek divatba a falinaptárak, amelyeket szintén szívesen küldözgettek egymásnak az ismerősök újévi ajándékul, a címlapon többnyire ezzel a szöveggel: "Boldog, jó új esztendőt..."
Később már nem elégedtek meg ezzel az egyszerű formával. Hosszú verses köszöntőket nyomtattak az üdvözlőlapra, amelyek plakát nagyságúvá lettek. Az ilyen üdvözlőlapokat a szintén divatos Házi áldáshoz hasonlóan a szoba falára szögezték.
Így ment ez a 18. századig, amikor is nagy változások történtek az újévi üdvözletben. Mindenekelőtt megszűnt az plakát lenni. Ezt a zsugorodási folyamatot nagymértékben támogatta az akkoriban divatossá lett névjegy vagy vizitkártya. De vallásos jellegét is elveszítette, mert a gyermek Jézus helyett virágot szóró amorettek, gráciák és múzsák jelentek meg. A 18. század vége felé váltak divatossá azok az összehajtogatható és gyakran mozgatható alakokkal díszített, de nem túlságosan ízléses újévi üdvözlőlapok is, amelyek még Goethének is tetszettek. 1809. január 16-án így ír egyik ismerősének: "A kedves, hajlongó, bólogató és tisztelgő kicsiny teremtmények szerencsésen megérkeztek, és nemcsak nekem szereztek örömet, hanem az egész társaságnak is, amelynek tudományukat bemutattam."
Kazinczy viszont 1814-ben arról panaszkodik, hogy Bécsben október és január között alig lehet rézmetszőt kapni, aki könyvillusztrációk készítésére hajlandó, mert mindegyik - újévi üdvözlőkártyákat metsz.
Az újévi üdvözlőlap mindig tükre volt a kor ízlésének. A napóleoni háborúk nehéz éveiben vasból készült üdvözlőlapok is forgalomba kerültek, a biedermeier érzelgősség virágkoszorúkban tombolta ki magát. A mi korunk viszont megelégszik egy színes sokszorosítással és négy betűvel: BÚÉK...

Mivel december hónap nemcsak az ünnep, az ajándékozás, hanem a nagy evések ünnepe is, felmerül bennünk, hogy sütött vagy főzött előbb az ember?

Teljes bizonyossággal közölhetjük, hogy az ősember előbb sütött, mint főzött. A pirítás, pörkölés nemcsak a húsféléket tette porhanyóssá, ízesebbé, hanem a különböző magvakat, növényi terméseket is. A pattogatott kukorica, a sült alma és sült gesztenye, a pörkölt mandula még ma is őrzi és idézi a konyhaművészet őskorának kezdeti lehetőségeit és technikáját.
És mikor kezdtek el főzni?
Az újabb kőkorszakban, amikor már volt miben. Ugyanis ekkor készültek az első agyagedények. Ezek azonban még nem voltak tűzállóak, közvetlenül a tűzre téve megrepedtek. Ezért a főzés legősibb módja az úgynevezett "köves főzés". Lényege az, hogy az edénybe, a főzésre előkészített vízbe forró köveket dobnak, s ezeket addig váltják, míg a folyadék felforr. Ezt az ősi főzésmódot őrzi az erdélyi magyaroknál használt kövesztés szó.
Az újabb kőkorszakban a sültek helyére a növényi főzetek léptek. A pusztán növényi termékekből készült levest a magyar ember tréfásan árva, rongyos, kódis, betyáros levesnek nevezi. Ínséges időkben azonban még ma is fontos az efféle ősi főzeteknek a szerepe.

Mióta használunk kanalat?

A kanál használata visszanyúlik az emberiség legrégibb korába, alakja a legkülönbözőbb népeknél évezredek során ugyanaz maradt. A legprimitívebb kanál a behasított nádszálba szorított fél kagyló. Előfordul őskori, középkori leletekben - de halászok, pákászok még századunkban is sok helyen ilyennel kanalazzák az ételt. Az őskorban agyagból készült, formája kis, kagyló alakú csésze, amelynek egyik oldalából nyél áll ki. Svájci leletekből, hol a tárgyak konzerválóbb rétegekben feküdtek, ismerünk fakanalakat is, amelyek szintén az újabb kőkorból erednek. Az asszírok vörösrézből készítették a kanalat. Az egyiptomiak fából faragott kanalakat használtak.
A görögöknél még aranykanál is előfordult, jobbára azonban homorúra formált kenyértészta szolgált kanálként. Pompejiben bronzkanalakat találtak.
A 14. és 15. században a francia és a burgundi udvarban kezdődött a luxuskanalak virágkora. Ötvösök, zománcolók és elefántcsont-faragók remekeltek kanálügyben. A 17. századtól kezdve tűnnek fel azok a kanalak, amelyeket nagyrészt ma is használunk: az enyhén hajlított nyelű, lapát alakban végződő evőeszközök

Mikor volt az első disznótor Magyarországon?

Honfoglaló őseink a szalontai disznót magukkal hozták Keletről. Ezeket a hatalmas, borjú nagyságú, téglavörös színű hússertéseket kanászok terelték, és az új hazában a Tiszántúlon telepedtek meg. Ez a sajátos magyar fajta csak a legújabb időkben pusztult ki.
Ebből a tényből az következik, hogy őseink nem voltak igazi nomádok. A férfiak ugyan kalandozó életmódot folytattak, maga a nép, a téli és nyári szállásra való költözéstől eltekintve, helyhez kötötten élt, disznótartással is foglalkozott, tehát nem volt igazi nomád.
Őseink magukkal hozták a szalontai sertést, s itt találták a bakonyi disznót a Bakonyban és az alföldi zsírsertést, amit még az avarok tenyésztettek.
Ősi hússertéseink sajnos kihaltak. A bakonyi fajta is. A mai híres magyar mangalica zsírsertés viszont tartja a szoros rokonságot az említett avarkori alföldi disznóval.
Íme, a magyar sertés története dióhéjban. Most pedig a disznótorok következnek.
Őseink bizonyára vándorlásuk során is bőven éltek sertéshússal, szalonnával. I. István 1036-ban intézkedett a Bakonyban makkoló sertésekről. I. Endre kiéheztetett ellenségének, III. Henriknek 1051-ben például 2000 oldal szalonnát küldött ajándékba. Persze ez csak sózott, esetleg borsozott szalonna volt. A paprikát nem ismerték. Ez a fűszerünk csak a 18. században kezd szélesebb körben elterjedni. Tehát csak vagy 200 éve beszélhetünk paprikás szalonnáról, kolbászról, gulyásról és paprikás csirkéről. Használtak ugyan korábban is fokhagymát, sáfrányt, zsályát, rozmaringot, borsot, gyömbért, kaport és majoránnát, csak éppen paprikát nem.

Mióta eszünk savanyú káposztát?

- Légió, pihenj! Katonák! Ti, akik a Római Birodalom diadalmas ércsasait elhoztátok Pannónia földjére, kiáltsátok háromszor és harsányan: Ave Caesar! - A felszólításra néma csend volt a válasz. - Mi az? Valami baj van? Hogy éhesek vagytok? A kincstári vöröshagymát és fokhagymát parancs nélkül megenni tilos! Tömjétek meg bendőtöket - káposztával... Rögtön beérnek a szekerek! - Erre már felhangzott: Ave Caesar!

Valahogy így kezdődött a dolog.
A káposzta megromlott a hordókban. Lucskos és savanyú lett. Így is megették és rájöttek, hogy kellemes ízű és egészséges. Hogyan készült? Csak úgy magától. A hepehupás országutakon a hordókba rakott káposzta összenyomódott, összerázódott - és erjedésnek indult, így született az ínyencfalat.
Az eset híre Rómába is eljutott. Az újfajta étel ott is ízlett. Mivel az áll a receptben, hogy a káposzta csak zötykölődve válik jóízűvé, a káposztáshordókat szekerekre rakatták a patríciusok, és addig fuvaroztatták az antik Róma macskakövein, míg megerjedt - kínjában. A szegényebb polgárok káposztás puttonyt akasztottak a rabszolgák hátára, azzal kellett a ház körül futkosniuk - savanyítás céljából. A káposztasétáltató "eleven szerszámok", a római rabszolgák jöttek rá arra, hogy a káposztát csak erősen le kell a hordóban nyomkodni, erjed az sétáltatás nélkül is.

Kezdetnek egyelőre ennyit, igyekszem mindennap valami újdonságot hozzátenni, szívből remélem, hogy felkeltettem a figyelmeteket, és Ti is hozzá tudtok tenni egy-két érdekességet.


Mióta viselnek jegygyűrűt?

A gyűrű alakja megszakítás nélküli kör: nincs eleje, nincs vége. Ezért az ókorban, az egyiptomiaknál is a végtelenséget jelképezte. Az emberi képzeletnek innen csak egy lépést kellett tennie ahhoz, hogy a gyűrűt a végtelen hűség, a soha el nem múló szerelem jelképének tekintse. Nem tudjuk, hogy ennek a gondolatnak emléke a 16. században általánosan élt-e, vagy Balassi Bálint költői meglátása, hogy menyasszonyának ezekkel a szavakkal küld gyűrűt:
Mihelyt ez gyűrűt foglalták összve,
Nincs sehol vége,
Legyen így vég nélkül hozzám a szerelme...
De az eljegyzési gyűrű használata sokkal prózaibb eredetű. Ősi szokás szerint a vőlegény, vagyis a vevőlegény megveszi az "eladó" lányt. A házasság megkötése előtt foglalót, zálogot adott, később már csak jelképesen.
Nem tudjuk, hogy a gyűrű mikor lett ilyen jelképes zálog. Ezt a szokást a rómaiak már ismerték, az eljegyzési gyűrű náluk vaskarika volt. A jegygyűrű használata tehát világi eredetű. A szokást később a keresztény egyház is szentesítette; gyűrűt megáldó formula már a 11. századból ismeretes. Eleinte csupán a menyasszony kap a házasság szertartásában gyűrűt, s csak a 13. századtól kezd mindkét házasfél jegygyűrűt viselni.
Meg kell állapítanunk, hogy a jegygyűrűnek csak újabb időben alakult ki egységes típusa, csak a 19. századtól következetesen sima karika. Alakja korábban meglehetősen változatos volt. A középkorban a köves gyűrűt használták, de a két egymásba fonódó kéz és az úgynevezett ikergyűrűk is kedveltek voltak. Luther Márton eljegyzési gyűrűje a keresztre feszített Krisztust ábrázolta. S hogy a gyűrűproblémához végezetül hozzáadjunk egy színfoltot, megemlítjük azt a jegygyűrűt, melyet a velencei dózse dobott a tengerbe, így jelképezve a város "eljegyzését" az Adriával.

Ki találta fel az esernyőt?

I. e. 860-ból a ninivei Nimrud palota alabástrom reliefjéről integet felénk az első napernyő. Ez szemmel láthatólag éppen úgy összecsukható volt használat után, mint mai, kései leszármazottja. Európában a 16. század során tűnik fel, de a verőfényes kelet és dél árnyékot nyújtó napernyője nyugaton az eső elleni fedéllé szürkül. Az európai ősesernyő halcsont bordázatára bőrhuzat feszült, s ez a több kilós, hordozható tető számos családot s nemzedéket kiszolgált.
A 18. század közepén jelent meg Londonban Sir Jonas Hauway; ő az esernyő prófétája volt. Neki köszönheti a ködös és esős Albion, hogy az esernyő divatjának nyugati bázisává erősödött. Kezdetben nem sok sikere volt. A londoni kocsisok ugyanis féltették az esővízzel együtt bővebben csörgő bevételüket. Felbérelték az akkori "huligánokat", hogy tüntessenek ellene. 1750-től kezdve, harminc éven át sétált Sir Jonas esernyő alatt London utcáin. Gúny és szitok volt a része, de tűrt, s vállalt minden szenvedést. S végül is győzött az esernyő. Megszokták, viselik, használják - és elvesztik azóta is...
Aki már járt Londonban tapasztalhatta, hogy nagy az esernyőkultusz, nagyon sok csak esernyőket árusító üzlet található London egész területén.

Miért hoz szerencsét a lópatkó és a négylevelű lóhere?

A patkót világszerte szerencsehozónak tartják, nálunk vályúba teszik, hogy az állatot megóvja a betegségektől; az algíri mohamedánok ajtófélfájára éppúgy patkót szegeznek, mint az angol vitorlások árbocára.
Régen a ló varázserejű, bajtól óvó állat volt; nagy szükségben lovat áldoztak, s a házak ormára, kapuk fölé lófejet, lókoponyát szegeztek. A lóáldozatokat helyettesítette később a lópatkó. Általánosan elterjedt hiedelem, hogy a vas megóv az ártó szellemektől, s különösen nagy hatása van olyan vasnak, amit nem vesznek, hanem találnak. Márpedig a ló lábáról könnyen leesik a patkó, s aki egy kicsit is szemfüles, úton-útfélen megtalálhatja szerencséjét.
A négylevelű lóhere alakja a keresztre emlékeztet, márpedig ez a keresztény kort jóval megelőző, ősi szimbólum mindenütt bajelhárító, szerencsehozó hírében áll. Ez az egyik oka a négylevelű lóhere népszerűségének, a másik pedig ritkasága. Azért nem olyan ritka, mint a fehér holló vagy az ötös találat, s ha valaki szorgalmasan keresgél a lóherésben, előbb vagy utóbb talál négylevelű lóherét. Igen ám, de csak az az igazi szerencsehozó, amire véletlenül bukkanunk rá!
Újév táján virágüzletekben feltűnik a cserepes, garantáltan négylevelű lóhere. Ez azonban nem igazi here - Trifolium - hanem a savanyúherék közé tartozik, neve: Oxalis tetraphylla.

Miért fehérnép a női nem?

A fehérnép kifejezés keletkezése valószínűleg összefügg a fehér színnel kapcsolatos általános hiedelmekkel és kultusszal. Mindig különösen "tisztelt" szín volt, az ártatlanság, a gyöngédség színe. Az ősi vallásos szertartásokban és varázslatokban kiemelt szerepe volt a legtöbb népnél a fehér lónak, a fehér galambnak, a fehér liliomszálnak.
Egyes nyelvekben a fehér szónak ma is van "szép" jelentése. Ennek némi nyoma talán a magyarban is fellelhető, mint ahogy a megtisztelő szándékú fehérnép általában megfelel a más nyelvekbeli - szépnemnek.
Régen leggyakrabban fehér vászonruhát viseltek a nők. Idővel a ruhadarabok színe megváltozott, de a fehér továbbra is megmaradt általános "női színnek". Ezért nevezik Göcsejben a nőket - fehér ruhásnak is. A vászon fehérsége, e két fogalomnak mintegy azonosítása az alapja egy másik, de idetartozó, szintén népi elnevezésnek: a vászoncselédnek is. Ebben is tulajdonképpen a vászon fehér színe a fő dolog. A finnek eposzában, a Kalevalában is lenvászon madárkának (liina lintunak) nevezik az egyik bájos női alakot.

Miért akt a ruhátlan test?

A képzőművész és a művészet számára a "meztelenség" egészen természetes, "szakmai ügy". Éppen ez a "szakmai igény" hozta létre az akt fogalmát. A szó maga a latin actus főnévből származik; ez azt jelenti: cselekvés, mozgás. Az akt szó eredeti jelentése tehát: a ruhátlan emberi test tanulmányi célból bemutatott tartása vagy mozdulata. Innen ment át a jelentés magára az elkészült műre: az akttanulmányra is.
Mióta dolgoznak a szobrászok és a festők aktmodell után?

A klasszikus kor görög művészei már aktmodell után dolgoztak. A középkorban azonban ritkaság volt az efféle. Szélesebb körű gyakorlata csak a 15. századtól kezdődik; de érdekes, hogy ekkoriban a női akthoz is férfi aktot használtak a mesterek. Persze voltak kivételek is. Egyik ilyen ritka eset figyelhető meg Jan van Eyck genti oltárképén.
A női modell igénybevétele csak 1500 után vált általánossá.

Várom a kiegészítéseteket, és a hozzászólásokat, folytassuk-e az érdekességek sorát, kííáncsi vagy-e valamire vagy keressünk más témát.

2012. december 17.

Bár még nem érkezett hozzászólás, sem kiegészítés azért én folytatnám az érdekességek sorát.:


Melyik a legokosabb állat?

Nem a majom a legokosabb állat - csak annak látszik.
Miért? Mert anatómiai felépítése az emberéhez hasonló cselekvésre teszi képessé. Az állatvilág fejlőd és fáján a majmok kétségtelenül nagyon magas fejlettségre jutottak, agyvelejük - különösen az emberszabásúaké - nagyon differenciált, de ugyan mit csinálnának ilyen fejlett agyvelővel, ha ez mondjuk, egy szarvasmarhában lenne?
Továbbá azt is meg kell jegyeznünk, hogy a majom éppen úgy, mint a többi állat, képtelen az elvont gondolkodásra, cselekvéseinek előre való megtervezésére. Mindig az adott helyzetben cselekszik évezredes ösztöneinek és élettapasztalatainak megfelelően. Az ilyen cselekvés néha valóban nagyon okosnak látszik. Mert súlyos tévedés a majmok kétségtelen értelmi képességét okosságnak minősíteni. Ez lehet pillanatnyilag célszerű, de sohasem tervszerű. Az okosságnak pedig a tervszerűség is elengedhetetlen tényezője.
Az állatok értelmi képességeit nem lehet az ember elvonatkoztató képességeinek tükrében vizsgálni. A fajnak megfelelő környezetben minden állat "értelmesen" viselkedik, azaz az ön- és fajfenntartás érdekében célszerűen.
Legértelmesebb állatoknak nevezhetjük a kutyát, az elefántot és a delfineket - azonban az információk megőrzése, tárolása tekintetében nemcsak a fajok, hanem az egyedek között is nagy különbségek vannak.


Melyik a világ legszelídebb állata?

Amit mi szelídségnek tartunk, az tulajdonképpen a fajspecifikus flegmatikus temperamentum. A világ "legszelídebb" - helyesebben legflegmatikusabb - állata a vombát. Ez az érdekes erszényes állat a Notogea vagy a "hátsó déliföldi" faunabirodalom lakója. Ez a terület Ausztráliát, Új-Zélandot és Polinéziát foglalja magába. A vombátnak két fajtáját ismerjük: a széles homlokút és a tasmániait. Így vall róluk Anghi Csaba professzor: "Egy vombátot évekig együtt tartottam egy cerkófmajommal. El sem lehet sorolni, hogy a huncut cerkóf mennyit bosszantotta a vombátot, de az fel sem vette. Ha éppen nem piszkálta fülhúzgálással, bokszolással, akkor lovagolt rajta. Ha Picasso ismerte volna a vombátot, alighanem ezt választotta volna a béke szimbólumának, nem a társaival folyton veszekedő galambot. Persze, a legendás olajágat hozó Noé-féle békegalamb alaposan bevésődött az emberek fejébe. De ideje volna már vombáttal felcserélni."
Kép
Miért nem fázik a jegesmedve lába?

A jegesmedve nem visel ugyan se cipőt, se csizmát, de megvan a magához való esze - ugyanis még a talpát is szőr borítja. Rokonai - például a maláj medve, a tibeti medve vagy éppen a mi barnamedvénk - bizony csak mezítlábasok.
Alvin Pederson, az arktikus világ neves kutatója szerint - a pézsmatulok még az Északi-sarkon sem fázik.
A kutató alaposan meggondolta ezt az állítását. Megállapította például, hogy amikor a hőmérséklet még -27 Celsius-fok volt, egy frissen elejtett és lenyúzott pézsmatulok bundájában a hőmérő +10 fokra emelkedett. Ez a bunda ugyanis kitűnő hőszigetelő. Az állati test által felmelegített levegőt megőrzi, akár egy termosz a tea forróságát. Természetesen sok függ a szőrzet minőségétől, hosszúságától, sűrűségétől, pelyhességétől, de különösen attól, hogy vannak-e pehelyszőrök, hiszen közöttük alakul ki az állat bőre feletti védő levegőréteg.
A legmelegebb bundát a pézsmatulok gereznájából lehetne kiszabni. Gyapjas szőrzetének hosszúsága a nyakon és a mellkason eléri a 60-90 centimétert is.
Kép

Milyen lusta a lajhár?

Gaál István Amit rosszul tudunk című könyvében ezt olvassuk: "A dél-amerikai lajhárok olyan ősi szabású, groteszk megjelenésű emlősök, hogy semmi csodálnivaló nincs rajta, hogy sokáig túlzottan hamis képet festettek róluk. Sokan azt hiszik, hogy a levegőből él, mert még senki sem látta enni."
Más források szerint nyolc-kilenc percig tart, amíg egyik lábát a másik után teszi, s közben ugyanennyit pihen. A fára, ahol az élelmét találja, egy nap alatt jut föl, és addig el nem hagyja, amíg egészen le nem ette; ekkor összekuporodik, leesik, és megkezdi hosszú utazását egy másik fához. Hízott, mikor az egyik fát elhagyja, s lesoványodik, mire a másikat eléri.
Cuvier francia tudós volt az első, aki helyes szemszögből ítélte meg a lajhárok sajátos lényét, s így jutott el a tudomány - írja Brehm - sok téves és ferde nézet után a lajhárok igazabb méltánylásához.
Ezennel rehabilitáljuk a lajhárokat. Tagadhatatlan, hogy a földön fáradságosan, kínnal vonszolják tova testüket, de a fákon ügyesen kúsznak; emellett feltűnően ügyes úszók.
Tehát nem olyan lusta az a lajhár, amilyennek mondják. Mozgását életmódja határozza meg.
Kép

Miért nem alszik a tehén?

A tehén kérődző állat. Hogy álmatlansága okára fényt derítsünk, először a kérődzés folyamatát kell megismernünk. A tehén gyomra négy részből áll, tehát nem négy külön gyomra van! A nagyjából megrágott táplálék először az előgyomorba, a bendőbe jut. Ez tulajdonképpen csak táplálékraktár. A bendőből fokozatosan átkerül a gyomor második részébe: a recés gyomorba, ahol kis kupacokká formálódik. Ezek a "gombócok" visszakerülnek az állat szájüregébe, ahol is nyállal összekeverve alaposan megrágja. A péppé rágott étel a nyelőcsövön keresztül a gyomor harmadik részébe, a leveles gyomorba érkezik. Itt megkezdődik az emésztés, s ez a folyamat a negyedik részben, az oltógyomorban fejeződik csak be. Tehát jóformán egész nap az emésztésével van elfoglalva. Ebből következőleg szinte elvesztette alvási ösztönét, így aztán a nap 24 órájában csak néhány percet bóbiskol, de ilyenkor is rendkívül éberen. A jó tehénmama szívét pusztán csak az vigasztalja, hogy zsenge ifjúságában ő is végigfekhetett a szalmán, és nagyokat alhatott, mert akkoriban még nem kellett kérődzéssel töltenie a nappalt s az éjszakát.

Tudtál-e meg valami érdekességet az eddigiekből?, van-e valami ami Téged különösképpen érdekelne?, ha megírod, megpróbálok rá válaszolni.

Egy pár zanzásított érdekességre is bukkantam szívesen megosztom Veletek, talán szórakoztató lesz számotokra is:


Tudtátok?

- hogy lehetetlen a nyelvünkkel megnyalni a könyökünket?
- hogy erős tüsszentésnél eltörhet a bordánk?, és ha igyekszünk a tüsszentést elfojtani megszakadhat az ér a nyakunkban, vagy a fejünkben?,
- hogy ha tüsszentésnél nyitva marad a szemünk akkor kinyomódhat az üregéből?
- hogy a sertéseknek fizikai lehetetlenség az égboltra nézni?,
- hogy a Föld lakóinak 50 %-a sosem telefonált, és semmilyen telefonüzenetet sem kapott? ,
- hogy a lovak képtelenek hányni?,
- hogy ha egy órán át van a fülhallgató a fülünkben, akkor a fülben lévő baktériumok száma több mint 70 %-al megnövekszik?,
- hogy az öngyújtót előbb találták fel, mint a gyufát?,
- hogy a kacsahápogásnak nem tudni miért nincs visszhangja?,
- hogy a másológépek több mint 23 %-a azért hibásodik meg, mert valaki ráül, hogy lefotózza a fenekét?,
- hogy életünk folyamán alvás közben kb. 70 bogarat és 10 pókot eszünk meg?, (Mmmmmmmhh...!)
- hogy az emberi vizelet világít ultraibolya fényben nézve?,
- hogy a nyelvünk lenyomata olyannyira egyedi, mint az ujjlenyomat?,
- aki ezt olvassa azoknak több mint 75 %-a igyekszik megnyalni a könyökét?,
Valóban lehetetlen!


Tudtad?

- Ha 8 éven 7 hónapon és 6 napon át fogsz kiabálni, csak annyi energiádba kerül, amennyi kellene egy csésze kávé felmelegítéséhez?,
- A sertés orgazmusa megközelítőleg 30 percig tart (na fiúk ki szeretne a további életében sertés lenni?)
- Ha falba vernéd a fejedet kb. 150 kalóriát égetnél el? (azért érdekelne hányan szeretnének sertések lenni?)
- A svábbogár 9 napig is elél fej nélkül mielőtt éhen hal.(Rettenetes, durva, fújjjjjjjj)
- Az oroszlánok néha 50-szer is párzanak naponta (azért a disznóra visszatérve a minőség előnyösebbnek tűnik a mennyiségnél),
- Az elefánt az egyetlen állat, amelyik képtelen ugrálni. (talán így a jobb)
- A macska vizelete foszforeszkál a sötétben (neki még ultraibolya fény sem kell, de vajon kit fizetnek ezért, hogy ezt megállapítsa?)
- A strucc szeme nagyobb, mint az agyveleje.(Ismerek embereket, akiknél ez egyforma)
- A tengeri csillagoknak egyáltalán nincs agya (Ilyen embereket is ismerek!)
- Minden jegesmedve balog, azaz balkezes.(Na és akkor mi van, mégis ő a legnagyobb emlősállat)
- Az emberek és a delfinek az egyetlen lények, akik a szexet örömszerzésből gyakorolják.

Ez minden, most már sokkal ügyesebbek és okosabbak vagyunk.

Újabb kiváncsiságot kielégítő témát találtam 2012. december 19-én


Igaz-e, hogy az ősmagyarok nyereg alatt puhították a húst?

A választ László Gyula A honfoglaló magyar nép élete című munkájában találtuk meg:
"Először is le kell szögeznünk, hogy egyetlen, a magyarságot ismerő régi író sem állítja ezt rólunk, hanem ez csak a külföldi köztudatban ránk ragadt mendemonda. Nem rólunk írják ezt, hanem a hunokról állítja Ammianus Marcellinus, aki ugyan katonatiszt volt, de a hunokkal sohasem hadakozott. Szerinte: » A hunok... mindenféle állatok nyers húsával táplálkoznak, amelyet a lovuk hátára, combjuk alá tesznek, s kissé porhanyóra melegítenek.« Innen terjedt át ez a mendemonda ránk, magyarokra is."
1349-ben egy müncheni ember, bizonyos Schütberger János, aki 32 évet töltött Perzsiában, Turkesztánban és másutt, a kirgizekről ezt írja: "...láttam, mikor az útban pihenőt tartottak, hogy veszik a húst, vékonyra szeletelik, a nyereg alá rakják, és rajta lovagolnak. Aztán esznek belőle, mikor éhesek, de előbb besózzák."
E két adat után, úgy látszik hogy mégiscsak van valami ebben a mendemondában. Vizsgálódjunk csak tovább! Bergmann József német utazó, aki a múlt század legelején több évet töltött a Volga torkolata körül élő kalmüköknél, többek között ezt írja:
"Egy általánosan elterjedt nézet azt vallja, hogy a kalmükök, mint más szomszéd nomád népek is, nyergük alatt puhítják meg evésre a húst. Való igaz, a kalmükök tesznek húst, bár főképp hajat, a nyergük alá, ámde csak azért, hogy a kemény, favázas nyeregtől feltört lovak hátát vele gyógyítsák. Mikor az effajta flastrom hivatásának megfelelt, eldobják mint hasznavehetetlent. Én e mendemondákról beszéltem néhányszor a kalmükökkel s hangosan nevettek az európaiak bárgyúságán."
Ez az adat - s még néhány más is - meggyőzően bizonyítja, hogy őseink nem nyereg alatt puhított hússal éltek.Táplál-e a víz?

Az ivóvízben fontos ásványi tápanyagok vannak. Az ember napi 600-800 milligrammos kalciumszükségletének harmadát, felét innen kapja. Keménységétől függően, tartalmaz literenként akár néhány száz milligramm kalciumot és mellette 40-50 milligramm magnéziumot. A szervezet vasellátásában nem jelentéktelen a vízzel bejutó vas sem, bár mennyisége általában nem haladja meg a szükséglet tizedrészét.
A vízzel ugyan nem lehet jóllakni, de a benne oldott anyagok "táplálékul" is szolgálnak. Pontosabban szólva: biztosítják a szervezet életműködését, így például a jód hiánya a pajzsmirigy csökkent működéséhez, állományának megduzzadásához, golyvához és az ezzel járó általános anyag cserezavarokhoz: növekedési és szellemi elmaradottsághoz vezet. Mivel a jódhiány-golyvát a felvett jód mennyiségének elégtelensége okozza, a jód pedig a talajból az ivóvízzel és a táplálékkal egyaránt bekerülhet a szervezetbe, egy adott területen rendszeresen jelentkező golyvát a talaj jódszegénységének rovására kell írni. Ezeken a vidékeken a konyhasó jódozásával lehet ezt az elváltozást megszüntetni.
A mikrogrammnyi jódszükséglet kielégítésében a víz elsőrendű fontosságú. Hazánkban a Tiszántúlon az artézi kutak nagy jódtartalmúak, a Dunántúlon ennek töredék része található az eltérő geológiai adottságok miatt. A felszínközeli rétegekből a növények is vesznek fel jódot, ezért a szervezet szükségletét e másik forrásból is fedezi. Erre mutat az a tapasztalat, hogy olyan vidékek is gyakran golyvamentesek, ahol az ivóvíz nem tartalmaz elegendő jódot.

Miért pirul meg a sült krumpli és a főtt nem?

A krumplisütéshez sokkal nagyobb meleg kell, mint a főzéshez. A nagy melegtől sütés közben a krumpliban levő keményítő egy része átalakul dextrinné. Enyvhez hasonlatos anyag ez, mely összeragasztja a keményítőszemeket, és aztán barnáspiros réteget alkot a sült krumpli felületén. Hasonló folyamat zajlik le a kenyérsütésnél is. A lisztben is van keményítő. Ezért amikor a kenyér a kemencében sül, természetesen azon is képződik dextrin-réteg.


Mióta használunk paprikát?

A paprika őshazája Brazília, a tőle északra elterülő dél-amerikai államok és az Antillák. Európában 1494-ben említik először, Chanca, Kolumbusz kísérője szól róla. Az Óvilágban Spanyolországból terjedt szét. Magyar földön az első irodalmi adatot Szenczi Molnár Albertnek köszönjük, 1604-ből.
A paprikatermesztés hazánkban ott a legrégibb, ahol a török hódoltság után bolgárok telepedtek meg. Általános élvezeti cikké csak a 19. században lett. Az 1831. évi kolerajárvány idején a paprikapálinkát mint gyógyszert nagy mennyiségben használták. Ettől kezdve lett a fűszerpaprika kereskedelmi árucikké.
A zöldpaprikát Szentes környékén kezdték nagyobb területen termeszteni az 1890-es években.
A paprika azért vált szinte magyar nemzeti fűszerré, mert porrá törése magyar találmány. Sehol másutt por alakban, tisztán, egyéb fűszer nélkül nem használják, csakis nálunk. A Duna-Száva vonalától délre csövesen főzik bele az ételbe, de porrá nem törik, nyugaton pedig csak más fűszeres porokkal keverve élnek vele.


Táplál-e a hagyma?

Keleten, de főleg Egyiptomban a vöröshagyma és a fokhagyma volt az egyik legfontosabb néptáplálék, s az még ma is. A görög történetíró Hérodotosz könyvében olvassuk, hogy mikor i. e. 2600-ban Kheopsz nagy piramisát építették, a munkások 1600 ezüsttalentom, azaz több mint 7 millió forint értékű retket, hagymát és fokhagymát ettek meg. Ezt. a gúlára is felvésték, olyan fontosnak és emlékezetre méltónak ítélte a főpallér. S ha ehhez még hozzávesszük a római Plinius tudósítását, miszerint az egyiptomiak a szent növényre, a fokhagymára esküdtek, akkor kellően fogjuk értékelni ezt az ízes növényt.


Miért szürkebarát a szürkebarát?

Valaki úgy jellemezte ezt a kitűnő zamatú badacsonyi borfajtát, hogy a tűz és a méz keveréke. Különös neve valószínűleg nem régi, bár maga a "szürke barát" fogalma népünk körében már a 14. század óta ismeretes. Cseri barátoknak vagy szürke barátoknak a ferences szerzetesrendnek azt a szigorúbb irányú ágát nevezték, amely 1368 után szüremkedett Boszniából Magyarországra. A szürke barát nevüket a Temes megyei, ma már nem létező Cseri nevű helységtől, vagy szürke ruhájukról kapták. Első zárdáik egyike is Cseriben volt.
Miért éppen ettől a szigorú szerzettől kapta nevét a badacsonyi szürkebarát?
A régi szerzetesrendek tudvalevően valamikor a betegápolásnak is egy-egy középpontját, alkották, a mai kórházakat helyettesítették. Gyógyító eljárásaikban jelentős szerepe volt a különböző gyógyfüvekkel ízesített boroknak, gyümölcsszeszeknek is. Ezért vált szokásossá a bor- és szeszesital-kereskedelemben régi szerzetesrendekről nevezni el egy-egy jellemző zamatú, aromájú italt. Ennek a szokásnak emlékeként kerül ünnepi asztalainkra az a kitűnő badacsonyi borfajta, amelynek címkéjén a szürkebarát elnevezés olvasható.


Mióta divat a magas cipősarok?

Az emberiség a 16. század végéig csak a lapos talpú cipőt ismerte. A 17. században azután feltűnik a magas cipőtalp is. Itáliában zoccoli néven terjedt el. Velencében állítólag 12-15 hüvelyknyi magasságot is elért! Ennek a rohamos növekedésnek alapos oka volt.
Még a 16. század derekán is az utcára ürítettek minden szennyvizet, piszkot. Külön gyalogjárók nem lévén, az emberek néha térdig gázoltak a szemétben. Egyes markos ifjú legények ekkoriban úgy keresték a kenyerüket, hogy az elegáns dámákat a hátukon fuvarozták keresztül az utcák sártengerén. A magas talp kezdetben a sárban gázolás megkönnyítése céljából készült.
Persze csak kezdetben. Mert a nők rájöttek, hogy a magas talp meghosszabbítja, "királynőivé" magasítja a termetüket. A magas talp a cipőművészek kezén egyre finomodott, karcsúvá, törékennyé, végül csak sarokká nemesedett. És a fejlődésnek ez az útja a hölgyvilágot a legmélyebb megelégedéssel töltötte el. A magas sarok állítólag vonzóbbá formálta testtartásukat. A még nagyobb vonzás érdekében persze túlzásoktól sem idegenkedtek. XIV. Lajos korában 6 hüvelyknyi magas volt a cipősarok, és ezt az iszonyatos méretét megtartotta egészen a francia forradalomig. Casanova emlékirataiban olvashatjuk, hogy a francia udvarban látott olyan dámákat, akik ha sietni akartak, félig guggoló helyzetben, mint a kenguru, úgy ugráltak egyik szobából a másikba. Az égbetörő cipősarok ugyanis bizonytalanná tette a járásukat. A cipősarok azóta is a divat szeszélyei szerint változik.


Ki találta fel a sakkot?

A sakkjáték Indiában született, pontosan meg nem határozható időben. Itt csaturanga néven játszották és a lovat, az elefántot és a gyalogokat használták figurául. Indiából Perzsiába került át a játék, a 6. században. A perzsáktól az arabok és a törökök vették át a sakkot és ők terjesztették el Európában. Feljegyezték, hogy I. Mohamed szultán 1408-ban élő sakkjátékot rendezett, melyben a kiütött figurákat jelképező rabszolgákat le is fejezték...
Sokáig azt hitték, hogy a törökök hozták be a játékot Magyarországra. Tévedés. Hazánkban a sakkjáték legrégibb nyomát 1335-ben, Róbert Károly idejében találjuk. Az első név szerint is ismert magyar sakkozó nő volt, mégpedig Aragóniai Beatrix, Mátyás király felesége. A neves sakkjátékosok sorába tartozott - természetesen a "hivatásos" sakkozók mellett - Benyovszky Móric, Széchenyi István, Erkel Ferenc, Nagy Lajos író és még sok kitűnő hazánkfia.


Miért hoz szerencsét a kéményseprő?

Manapság az olaj-, gőz- és gázfűtés korában el sem tudjuk képzelni, mit jelentett régen az a bizonyos "családi tűzhely": nemcsak a meleget és a főtt ételt, hanem magát az életet is. A tűz azonban nemcsak a legjobb barát, hanem a legveszedelmesebb ellenség is. A fából épült vagy gerendavázas, náddal, zsúppal fedett házakra hamar felszállt a vörös kakas. Ezért az az ember, aki a kéményt rendben tartja, a tűztől óv, fontos személyiség.
Volt azonban a tűzhelynek egy ősi, mitikus jelentősége is. A római hiedelem ide helyezi a család géniuszát (védő szellemét). Sztyeppei népek úgy tudják, hogy a sámán elrévülésében a sátor füstnyílásán át közlekedik a szellemekkel. Nyugat-Európában Karácsony apó, Mikulás a kéményen át látogatja meg a családot, s helyezi el ajándékait. A kéménnyel, tűzhellyel kapcsolatban álló kéményseprőre is ragadt valami a jótékony szellemek nimbuszából. Ezen az sem változtat, hogy fekete, mind az ördög. Hiszen az ördög is hoz szerencsét - bár aki vele paktál, a végén megjárja. Ilyen baj nem fenyegeti azt, aki a kéményseprőtől várja a szerencséjét.


Miért a nyuszi hozza a húsvéti tojást?

A tojást az ősi hiedelem, a mágikus világkép az élet, a lélek székhelyének tartotta, az örök megújulás, az elpusztíthatatlan élet szimbólumának. A görög-római mitológia szerint a tojásból istenek születnek. A finnek nemzeti eposza, a Kalevala szerint pedig tojásból lett az egész világ. Az Éj leányának térdére rakta le tojásait egy kacsa. A régi hiedelmek szerint tehát a tojás az élet jelképe. Innen ered, hogy tavasszal, a természet újjászületésekor különös jelentőséget kap a húsvéti tojás.
Hogy miért éppen a nyuszi hozza? A néprajztudósok szerint a húsvéti nyuszi egy véletlen félreértés következtében jutott tojásosztogató szerepéhez. Ez Németországban történt, ahol egyes vidékeken húsvétkor gyöngytyúkkal és annak tojásával ajándékozták meg egymást az emberek. A gyöngytyúk német neve: Haselhuhn. Ezt a szót hozták aztán tévesen összefüggésbe a nyulat jelentő Hase szóval.
Így lett tehát a gyöngytyúkból nyúl, s ezért hozza a húsvéti tojást a nyuszi.

Még mindig várom a kiegészítéseket és a hozzászólásokat, (amiért természetesen bőven kapnátok pontokat is) bár már az is elégedettséggel tölt el, hogy már több mint 20-an megnyitottátok ezt az oldalt, ami azt bizonyítja, hogy azért egy kicsit kíváncsiak vagytok.

A mai napon (2012. 12. 28-án) találtam egy újabb érdekességet, ami számomra, nagyon sok hasznos információt és érdekességet tartalmazott, remélem Nektek is hasonló lesz a véleményetek, és nem csak érdekességet, de hasznos dolgokat is tartalmaz, amit érdemes lenne kipróbálni, már akinek szüksége van rá:
[/size]
Hagyma, de holnap is..
Vadász Ákos Tullió cikke
Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik nem a gyógyszer lobby, vagy a pánikra szomjazó média madzagon rángatott Marionette-bábui.
Dr. Bieler és dr. Gurewich is ezek közé tartozik. Ezért aligha hallhattál róluk.

Nézzük meg, mit tanulhatunk tőlük a koleszterinről! (Ne aggódj, a végén nem akarok semmit eladni.)

Dr. Bieler föltette azt az egyszerű kérdést, hogy hogyan tudja az érfalunk egy életen át megőrizni épségét.
Az érfalad ugyanis hasonlatos egy igen sebes sodrású patakhoz, melynek falát a víz folyton vájja. Lassú víz partot mos. Hát még a gyors...
- Ha a partot hamar kimossa a víz, hogyan lehetséges akkor, hogy a rendkívül gyors folyású véred mégsem veri szét az érfaladat?
- Elgondolkodtál-e már azon, hogy ha a szíved percenként 5-20 liter vért forgat meg érrendszeredben, hogyan maradhatsz életben 70-80 évig?
Az érrendszer épségét többek között egy csodálatos kenőanyag biztosítja. Ez a „gépzsír” ha nem lenne, a véráram hamar cafatokra szaggatná az érrendszeredet.
Ezt a bámulatos kenőanyagot májad állítja elő, ez a hihetetlen szerved, mely több, mint 500 különféle feladatot tud ellátni!
Adózz egy pillanatra csodálattal májadnak, e pompás műremeknek, mely megtermeli minden kenőanyagok öregapját: a koleszterint!
A kocsidban rendszeresen cserélned kell a kenőanyagot, míg a májad jobbat készít, és nem is tudsz róla. Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket (minden sült hús annak számít, hiszen saját zsírja hő hatására átalakul), a melegen sajtolt olajok használatát! Ugyanakkor fokozd hidegen sajtolt olajok jelenlétét étkezéseidben! Ne gondolj semmi misztikumra, salátádra bőven locsolj olíva-, napraforgó-, mák-, szőlőmag olajokat!

Emellett fogyassz sok olajos magvat: diót, mandulát, mogyorót, napraforgómagot stb. Ez főleg télen fontos, mert az olajból nemcsak érrendszered kenőanyaga származik, de szervezeted ezzel tudja az állandó testhőmérsékletedet tartani. Továbbá az olajokban található hőérzékeny E-vitamin fontos építője ez érrendszernek.

Mi a titokzatos vörös koleszterinbajnok?

A népi gyógymód évezredek óta ismeri és veti be ezt liliomfélék családjába tartozó növényt. Javítja a májfunkciót, az emésztést, használták vértisztítóként, szíverősítőként. Jól alkalmazható megfázások ellen, de mégis most a koleszterinjavító hatását emelném ki a vöröshagymának.

Dr. Gurewich, a Tufts Egyetem professzorát elkeserítette a szívinfarktuson átesett betegeinek a koleszterinszintje. Ugyanis a szívroham egyik oka a kevés HDL koleszterin, és sok LDL koleszterin. Ha a beteg ugyanazt az étrendet folytatja, ami szívrohamának oka volt, a jövőben további
szívrohamokra számíthat, és előbb-utóbb belehal. Szóval a professzor - jó orvosként együtt érezve betegeivel - kereste a megoldást. Egyik lengyel származású munkatársára hallgatva döntötte el, hogy szívbetegeit hagymakúrára fogja.
Szokatlan a közönséges élelmiszerek gyógyszer hatástani kutatása, de mint pártatlan tudós, nyitottan nekivágott. A napi egy nyers hagyma fogyasztása megdöbbentő eredményekre vezetett.
Minden 1%-nyi koleszterinszint-csökkenés 2%-kal csökkenti a szívroham kockázatát! A kilónként 39 Ft-os (ez már régen volt, már örülünk,ha manapság 120 forintért tudunk venni) vöröshagyma (10 kg-os zsákban ennyi az ára) bebizonyította, hogy a természet megint jobbat alkot, mint a vegyipar.
Koleszterinügyben a hagymák közül a vöröshagyma bizonyult a leghatékonyabbnak, de csak nyersen okozott javulást. Sajnos a hőkezelés hatására a hagyma értékes illóolaja megsemmisül. A kísérlet kapcsán arra is felfigyeltek, hogy minél csípősebb a hagyma, annál hatásosabb.

Mitől működik a dolog?

A professzor nem találta meg azt a vegyületet, ami ezt a rendkívül kedvező hatást okozta. További 150 hatóanyagot fedeztek még fel a hagymában, további kutatás kérdése, melyik hogyan védi egészségedet.

Mik a vöröshagyma főbb alkotói?

100 g hagyma 85-90%-a víz, fehérjetartalma 4-5%, gazdag ásványi anyagokban, kálium, kalcium, magnézium, cink, réz és bór tartalma jelentős.
A magyar a hagymát is hagymával ette, s még népdalaink némelyike is utalt a tarisznyában lapuló vöröshagymára. Nem is betegeskedtek annyit, míg kenyéren és (magyar) hagymán éltünk.

Még miért jó ez Neked?

A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképződést (ezt sütve, főzve is képes), elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az emésztést is segíti! Koleszterinjavító hatása mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a városi embernek egyenesen kötelező, bár erre a lila fajta a megfelelőbb. Hát nem hihetetlen, hogy egy ilyen gyakori növény ennyire csodálatos gyógyszer?
Nem azért ilyen olcsó, mert csak ennyit ér, hanem mert a természet nagyvonalú, és azt szeretné, ha mindenki hozzájuthatna!

Hogyan edd?
Nyersen rakhatod kenyérre, vagy vághatod salátába. A nyers fogyasztás szabályát betartva csak képzeleted szab határt annak, hogyan, mivel készíted el. (utána ne utazz tömegközlekedési eszközzel)

Mennyit egyél?
A kísérletek alapján már napi fél vöröshagyma hatásos.

Meddig tartson a kúrád?
Ha koleszterincsökkentés a célod, legalább 2 hónapig végezd!

Összegezve, koleszterinszinted javulása érdekében:

1, Egyél több nyerset, és kerüld a zsírban, olajban sütött dolgokat. Használj hidegen sajtolt olajat és egyél magvakat, hogy májad az érvédő HDL koleszterint állítsa elő. Ezt tanácsolja dr. Bieler.

2, Egyél hónapokig naponta legalább egy fél fej vöröshagymát, hogy megjavítsa csökkentse a rossz, és javítsa a jó koleszterin mennyiségét véredben - javasolja dr. Gurewich. Minél csípősebb a hagyma, annál jobb a hatásfoka!

+1 ötlet: az LDL koleszterin magas értéke miatt az érfalra rakódó nyálkát kiválóan oldja egy csodálatos déligyümölcs: a grapefruit. Sajátos vegyületei úgy oldják fel a lerakódott, érszűkítő anyagot, mint zsíroldó a tűzhelyre égett zsírt. Ha nem vagy hajlandó lemondani a zsíros ételekről, legalább fogyassz rendszeresen grapefuitot!

Ne várd a csodát, mert csodák között élsz. Egyik ilyen csoda a hagyma, kezdd el fogyasztani még ma!

Végül, de nem utolsó sorban hagymaszag ellen zárd az étkezésedet szegfűszeg vagy édesköménymag rágásával, utóbbi kiváló erjedésgátló is egyben.


2013-ban is találtam érdekességeket, talán van kit érdekel ezért közkinccsé teszem 2013. január 03-án.


Meg lehet-e halni a liliom illatától?

Tudjuk, hogy a zárvatermő növények beporzásában igen nagy szerepet töltenek be a különböző rovarok, sőt az apró testű trópusi madarak is. A virág nemcsak színeivel, hanem illatával is felhívja magára az állatvilág figyelmét. A különböző illatok a virág vagy az egész növény testében elhelyezkedő kis illóolaj-cseppecskékből párolognak szét. Érdekes módon a liliomot nem illata tette népszerűvé. Régen a sült vagy főtt liliomhagyma táplálék volt. Japánban még ma is a csemegék közé tartozik.
Elképzelhető-e a liliom illatáról, hogy úgy hat, mint a mérges gázok?
Zárt helyiségben belélegezve valóban bódító hatású, és ilyenformán nem ártalmatlan. Olyan esetről azonban, hogy valaki meghalt volna, az orvosi irodalom nem tud. Viszont tény az, hogy vannak úgynevezett túlérzékeny emberek, akik bizonyos illatoktól rosszul lesznek. Ha egy ilyen rosszullét szívrohammal párosul, igen nehéz megállapítani a halál igazi okát.


Lehetséges-e az, hogy nagy nyári záporok alkalmával békaporontyok, csigák és giliszták is hullanak az égből?

Bizony ez lehetséges. Feljegyezték például, hogy 1853. szeptember 10-én Pest fölött hatalmas viharfergeteg vonult át. Utána az ereszcsatornákban rengeteg kis békát és halat találtak, sőt a város két különböző pontján vízisikló is potyogott az égből. Az észak-amerikai Louisiana államban, 1896-ban a felhőkből döglött madarak hullottak, sőt véresőnek is híre terjedt már. A piros festékanyagot tartalmazó moszatokat, vagy a szaharai vörös földet nézte a felhevült képzelet - vérnek.
De hát mit jelentenek ezek a csodaesők?
Végzetes jóslatot semmi esetre sem. Csupán önmagukat, vagyis egy-egy érdekes meteorológiai tüneményt. Természeti jelenség a haleső, rovareső, békaeső és az összes többi, tehát természeti okuk van...

És mi ez az ok?

Tudjuk, hogy az eső mindig felszálló légáram szülötte. A nagyon erős esőket heves légmozgás táplálja. Az ilyen függőleges légáram kisebb testeket könnyen felemel és magasra felvisz. Erős légörvények pocsolyákat szívhatnak fel kígyóval, békával, kis halakkal együtt, így aztán érthető, hogy a heves esők alkalmával, mindezek az esővel együtt visszahullnak a földre. Persze mindig csak olyasmi, ami a természetben létezik. Megjegyezzük, az eső után gyakran látható kis békák nem valami "égi jövevények". A nedvességet kedvelő állatok az eső hatására felélénkülnek, és előbújnak rejtekhelyükről.


Lehet-e ujjbeggyel látni?

Egy Roza Kuesova nevű leány az 1960-as évek elején nagy hírnévre tett szert azáltal, hogy állítólag látott az ujjbegyével. Sokáig csodálatba ejtette a vizsgálókat, előbb szülővárosában, Nyizsnyij Tagilban, majd Moszkvában azzal, hogy nemcsak látott, hanem olvasott is az ujja hegyével. Bekötötték a szemét, és ezután az ujjai hegyével végigtapogatta a nyomtatott sorokat.

Dr. Iszaak Goldberg fiziológus szerint ezúttal olyan különös képesség tűnt fel, amilyenről már a 18. században is beszámoltak, és azóta is jelentkezett már szórványosan. Nem egy leány ugyanúgy vagy még jobban megtette azt, amit Roza. Akadtak olyanok is, akik állítólag vaksötétben olvastak, vagy látták a becsukott könyvben levő képeket.
Csakhogy a Roza köré épített kártyavár hamarosan összeomlott. A Lityeraturnaja Gazeta 1965-ben arról számolt be, hogy valójában ügyes csalásról volt szó. Vagy a bekötés előtt, vagy utána, de a szemét mindenképpen használta ez a csodalény.

Az ujjbegyeknek kétségtelenül vannak lappangó és fel nem használt képességeik. Gyakran állították, hogy ujjbeggyel, megfelelő gyakorlat esetén, meg lehet különböztetni a színeket, mivel más-más melegséggel sugároznak. Mások el tudták olvasni a nagybetűs nyomtatványokat tapintás útján, mintha az Braille-írás volna. Azt azonban, hogy valaki meglássa, mi van a csukott könyvben, mindig gyanús túlzásnak tekintették.


Jules Verne több magyar tárgyú regényt írt, honnan ismerte hazánkat?

Jules Verne, azaz Verne Gyula 1885-ben jelentette meg Sándor Mátyás című regényét, és azóta minden nemzedék újra olvassa, újra végig izgulja, felfedezi magának, sőt újabban filmet is készít belőle. Ami számunkra különösen érdekes: hősei magyarok, cselekményét "magyar ügy" robbantja ki: Sándor Mátyásék összeesküvése az osztrák önkény ellen 1860-ban.
Kiszely Magda Verne Gyula magyar nemzetképe c. tanulmányában olvastuk:
Verne tudományos regényeiben, amelyek Voyages extraordinaires , vagyis Különös utazások cím alatt nagyszabású ciklust alkotnak, határozott célt tűzött maga elé. Végig óhajtotta vezetni olvasóit az idegen országokon, hogy azok földrajzával, történelmével, népével s ennek szokásaival megismertesse őket. Előveszi térképeit, földgömbjét, maga elé helyezi, s úgy halad országról országra. A Voyages extraordinaires során eljut Magyarországba is. Szívesen ír rólunk; hazánk történelme, földrajza, a magyar nép lelki tulajdonsága elég érdekesek számára ahhoz, hogy hosszabban is lekössék figyelmét. Négy nagyszabású regénye van, amelyek tisztán magyar vonatkozásúak. Az időrendben első a Sándor Mátyás, történelmi indítású, a többi három a Várkastély a Kárpátokban, A dunai hajós és a Storitz Vilmos titka leginkább földrajzi leírásokban bővelkedik.


Élt-e Rómeó és Júlia a valóságban?

A két tragikus sorsú szerelmesről szóló mese gyökerei a klasszikus görög világba, illetve Kis-Ázsiáig nyúlnak vissza. Majd 1524 táján Luigi da Porto egyik novellájában már név szerint is említi Rómeót és Júliát. Később Bandello is megírta történetüket. Az ő angolra fordított novellájából ismerkedett meg Shakespeare drámájának hőseivel. Ha Veronában járunk - úgy tűnik - ezek között a kövek között megtörténhetett mindaz, ami írva van. Több olyan erkélyt is láthatunk, amely alatt elhangozhattak a szerelmes szavak... A költészet ereje igen nagy és a képzelet realizálni vágyik. Az utazók évente megújuló ezrei és a szerelmi történettől megbűvölt veronaiak azt az erkélyt akarták látni a sok közül, amely alatt Rómeó suttogott, és azt a sírt, amelyből Júlia kikelt, így lassanként kialakult a hagyomány, hogy a Via Capello 17-25. szám alatti, 12. századbeli épület Capuleték háza és az udvarában kiszögellő, repkénnyel befuttatott erkélyen állt Júlia.

- És Rómeó háza? - Azt is azonosították a közeli utcácska egyik házával, továbbá kialakult az a hagyomány is, hogy az Adige partján épült kapucinus kolostor kertjében pihen Júlia, egy oszlopokkal övezett udvarból nyíló kripta durván faragott kősírjában. Végső soron tehát: irodalmi legendaképződésről van szó. Pontosan ugyanis sem Rómeó, sem Júlia történeti létezése nem bizonyítható.
Az ilyenféle "irodalmi feltámadás" nem ritka dolog és nem is "baj". Sőt, nem egy esetben a remekmű értékének egyik sajátos bizonyítéka.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Jogidoki 2012.12.30., vas. 13:46-kor.
Ok: Szerkessz, és ne off-olj.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Kínai közmondás;
Ha valaki megoszt veled valamit, aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!

SZUROKFŰ!!!

Így hívjuk magyarul az oregánót, mert nem az olaszok találták fel, mi is ismerjük évszázadok óta.

Az oregánó + tojásfehérje....

Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie.
Az oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel hasonlatos. A staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra
rezisztens. Rengeteg baktériumfaj ellen hatásos.
Az aromaterápia számos kísérlete igazolta az oregánó olaj hatásosságát. A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult: laboratóriumi körülmények között az oregánó olaj például elpusztította a pneumococcus baktériumok 96 százalékát, valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus baktériumoknak 92 százalékát.

A pneomococcus komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium. A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó neisseria gonorrhoeae baktérium, valamint a neisseria meningitidis, más néven memingococcus, amely szintén súlyos fertőzéseket, például agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita.
A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos ételmérgezésekért is felelősek. Az oregánó olaj továbbá elpusztította a streptococcus baktériumok 83 százalékát és az enterococcus 78 százalékát is.
A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az enterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti fertőzésekben, sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba hozzák. A kísérletek azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen (szintén 78 százalékukat ölte meg). A természet tehát egy különleges
antibiotikummal ajándékozta meg az emberiséget - igazán megérdemli a helyét a házi patikában. Itthon inkább fűszerként ismerjük

Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy:
a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere.
a bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Szívroham - Víz és egyéb

Miért van az, hogy gyakorta vizelünk az éjszaka folyamán?.
Válasz:: A gravitáció a test vízkészletét az alsó részekben tartja, amíg fent vagy, azaz függőleges a testtartás. Amikor lefekszel és a test alsó részei (lábak és belső szervek ) a vesékkel kerülnek egy szintre , ez az az állapot, amikor a vesék kiszűrik és kibocsátják a vizet, mert részükre ez ekkor könnyebb..
A vízivás idejének pontos meghatározása ebből a szempontból fontos , nagyon is jelentős - mondja egy szívspecialista !! A vízivás meghatározott időpontokban nagyban befolyásolja a testre kifejtett hatékonyságát :
2 pohár víz felkelést követően - segíti a belső szervek aktivitását !!!!!!!
1 pohár víz 30 perccel étkezés előtt - elősegíti az emésztést
1 pohár víz fürdés előtt - segíti a vérnyomás csökkentését
1 pohár víz lefekvés előtt - csökkenti az agyvérzés vagy szívroham !!!!!!! kialakulásának a lehetőségét.
A lefekvés előtti pohár víz megakadályozza az éjszakai lábgörcsök kialakulását - mert a lábizmoknak vízre van szükségük görcs kialakulása idején.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Nostradamus Pannoniáról

Nostradamus élete végén, öregen és betegen kapta a megrendelést egy magyar főembertől, hogy írjon próféciákat Magyarországról. Ez a "nagyhírű és vitéz" nemzet fia háromezer ezüstöt fizetett
Nostradamusnak ezért a munkáért, s a megrendelő személyében gróf Zrínyi Miklósra ismerünk, a szigetvári hősre, aki valóban három hónappal élte túl a jóslatok szerzőjét, s 1566. Szept. 8.-án halt hősi halált. Napjaink történései is visszaköszönnek


84. /
Az írott szó elhal majd,
és egyre szegényebb lesz a beszéd,
a nemzetre egy talány hoz bajt,
mely elveszi az emberek eszét.
Egész nap otthonukban ülnek,
bámulnak hazug, mozgó képeket,
s mire a bálványok ledőlnek,
már alig születnek gyermekek.

85. /
Ötven esztendő lejártán új világ lesz,
a magyarok végre kézbe veszik sorsuk.
Nem a pénz lesz az úr, hanem a munka,
a törvény az uzsorásokat sújtja.
Az ország még sokáig nem lesz gazdag,
de többé senki sem hal éhen,
a néppel új királyt is választanak,
s kezdődik elölről minden, mint régen.

87. /
Amit értelmes elme el sem képzel,
az megtörténik majd Hungáriában.
Senki nem boldogul erővel, sem ésszel,
csak gyilkos ármány és ravaszság van.
Dolgozni akarnál, de nincs munka,
pedig a földek parlagon hevernek,
aki eddig a munkát csak unta,
most koldusa lesz az idegeneknek.

90. /
Az erdőn túl él az ország jobbja,
de számában kisebbik része,
földjét az erősebb elrabolja,
ezeregyszázból nyolcvan évre.
Már csupán nyelvében él, de él még,
s gyarapszik, míg Erdőn innen fogynak,
az ő küzdelmük hozza el a békét
és egységét minden magyaroknak.

91. /
Csak temetni tudnak, nem ünnepelni,
erejük gyorsan elfogy, szalmaláng,
türelmesek, de kitartásuk semmi,
vezérük rosszul végzi mindahány.
Költőiket elfelejtik gyorsan,
akárcsak régi énekeiket,
magyar se marad sok a honban,
de magyarul szólnak az idegenek.
92. /
Immár vén és beteges koromban
távoli nemzetnek ködképeit láttam,
Isten a tanúm, hogy amit eddig mondtam,
megtörténik egyszer majd a valóságban.
Nagyhírű és vitéz nemzet fia kérte,
lebbentsem előtte föl a jövő fátylát, -
háromezer ezüst volt a munkám bére,
örvendenek neki koldusok és árvák.

93. /
Akinek mindezt írtam rendelésre,
három hónappal él tovább, mint magam.
Csatát veszít, de a harcnak nem lesz vége,
minden ledőlt toronynak súlya van.
A pogány még százhúsz évig itt lesz,
de egyre jobban gyengül -
személye két nemzet közt híd lesz,
s utódja nagy művet ír a küzdelemről.
94. /
Keletről primitív, barbár horda tör
Magyarországra, nem először.
A nép minden vagyonát elhordja,
a csőcselék a mélyből előtör.
Megérkeznek a haza elárulói,
sértődöttek, és idegenek
tíz évig tudják a népet zsarolni:
vörös és sárga a címerben egyek.

97. /
Lesz majd, hogy a pénz egyre kevesebbet ér,
s az emberek apraját eldobják,
és hiába lesznek a pénzek egyre szebbek,
súlyuk miatt már a koldusok sem hordják.
Értéke nem lesz semmi a munkának,
és nem lesz semmi haszna a pénznek,
uzsorások magyar földre licitálnak,
gazdagok helyett fizetnek a szegények. Itt tartunk most

98. /
Róka, s hiéna vezeti a népet,
alattuk szétesik az ország,
a róka egyedül sokat téved,
a hiéna megássa a sírját.
Végtelen a nép ostobasága,
de lassan feltámad az új erő,
nem hallgat róka hiéna szavára,
Pannónia nem lesz dögtemető.

99. /
Jön új nemzedék, mely erős lesz,
és nem szégyelli többé, hogy magyar,
a vének nemzedéke önmagán erőt vesz,
s nem csak önmagának túr és kapar.
Erkölcsében megújul majd az ország,
és végre büszke lesz minden fia,
mert ámulatba ejti egész Európát
sokszáz évnek elteltével Pannónia. Ennek a kezdetnek szeretnék szemtanúja lenni még.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Magyar Forintról egy-két érdekesség (a zárójeles megjegyzéseimmel) vagy inkább babona?

Hogyan fogadjuk a pénzt.
A pénz amiért megdolgoztál úgy fog gyarapodni és szeretni a Te házadat, ha fizetési napon abból egy fillért sem költesz, hanem az ott tölt nálad egy éjszakát. Egyes bölcs papok szerint egy nagyobb összeget egy éven keresztül kell tartani egy számlán, amely „feltöltődik” az energiáddal és vonzani fogja a többi pénzt hozzád. (Ha nekem annyi pénzem lenne, hogy egy évig tudnám parkoltatni egy éven keresztül egy számlán!. :k: )Nem lesz pénzed, ha fütyülsz a lakásban, vagy kézzel törlöd le az asztalról a kenyérmorzsát. Nem szabad a szomszédtól egyszerre kenyeret és sót kölcsön kérni, mert a szerencse elmegy a házadtól másik családhoz. Ha a házba fertőzött pénz kerül (ezt vajon honnan tudom meg, hogy fertőzött a pénz? :z: ), a seprűt nyéllel, lefelé kell tárolni. Fizetésemelést csak szerdai napon szabad kérni. Ne fogadj el pénzt hétfőn (majd bolond lennék visszautasítani :T: ), ne adj kölcsön kedden (más napokon sem adok kölcsön :o: ), és ne add meg az adósságod pénteken. Megadni vagy pénzt adni reggeli előtt nem szabad, mert az esti ígéretedet teszi tönkre. Óvakodj a váltásoktól és a gyakori kölcsönzéstől, törekedj arra, hogy a pénzed visszakerüljön hozzád. A szekrényben hagyott szezonális ruháidban soha ne hagyj pénzt és számlákat. A pénz nem szereti a lyukas zsebeket és a gomb nélküli ruhát sem (én sem). A pénztárcád soha ne maradjon üresen, mindig hagyj benne egy érmét. A papírpénzek mindig arccal feléd álljanak benne.
A tárcád legkisebb zsebében tarts egy 500 Ft-ost háromszögbe összehajtva, és mellé tégy egy olyan apró pénzérmét (nekem abból az évből van egy 5.-forintos érmém amikor születtem, ez még nagyobb volt a jelenlegi 200 forintnál is, tehát nagyon régi mint én, és ez mindig nálam is van :gri: ), amely lehet első fizetésedből, egy jó embertől vagy jó üzletből származó is. Ezt az érmét soha ne költsd el, mert ez egy szerencsés talizmán lesz, hogy a pénz ne haragudjon meg rád és vonzza a többit a kezedhez (hiába minden a vonzás elmaradt, nem vonzotta az sohasem a többit :bá: ). Nyereményből származó, nem becsületesen szerzett, talált, ajándék pénzek nem hoznak szerencsét, ezeket ne tartsd magadnál soha (nem is tudnám, hiszen soha nem találtam, ajándékba soha nem kaptam, módom nem volt arra, hogy becstelenül szerezzek pénzt :akr: ). Add ezeket a rászorultaknak, vagy mihamarabb költsd el.
Elolvasva ezeket, a sorokat, megérted mostantól, hogy a pénzt nagyon könnyű elveszíteni és nagyon nehéz megtartani. Ahhoz, hogy ne veszítsd el a pénzedet, tartsd be a fent említett törvényeket!
(Vajon ki hozta ezeket a törvényeket? :akr: Lehet, hogy a bankok?! :z:)
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Tudtál Te a burgonya gyógyhatásairól?

A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A burgonya napjainkban is fontos C-vitamin-forrásunk. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként. A krumpli bizony rászolgál arra, hogy gyógynövénynek nevezzük.

A skorbut ugyanis nemcsak a tengerészeket sújtotta, hanem a szárazföldi lakosokat is. A betegség járványos előfordulása csak a burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg. A burgonya héja védi a C vitamint, elbomlását akadályozza, ezért tároláskor, télen csak lassan csökken a vitamintartalma. Az újkrumpli fontos korai C-vitamin-forrás. A héjában főtt krumpliban marad meg a legtöbb belőle.

A nyers krumpli gyógyhatása

A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers krumplireszeléket tesznek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre. Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén nyers krumpliszeleteket tehetünk a halántékra: "kiszívja" a fájdalmat, leviszi a lázat is. A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta 1 dl fogyasztandó belőle két hétig. A nyers, lehetőleg rózsaszín krumpli leve a krónikus savtúltengés gyógyszere.

Héjában főtt, sült...

Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt és sült krumpli. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat, ezáltal hat a gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás kiváltó oka ellen is.

A főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ilyen esetekben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

Méregtelenítő

A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal. Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe. Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak kellene tartania, hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat. Naponta két fél pohár krumpli lé elegendő, más zöldség lé ízesítésével.

Gyulladásra, gennyes sebekre

A tiszta keményítő kitűnő szer a test bármely részén előforduló gennyes sebekre. Ha még nem fakadt ki a seb, várjunk addig, amíg megérik. Akkor fertőtlenítsünk egy tűt, és szúrjuk ki a sárga részt, majd az előre elkészített borogatást helyezzük a sebre. A borogatás krumplilében áztatott ruha, amire nyers pépet is tehetünk, majd erre ismét ruhát. Így bekötjük a sebet és várunk, míg megszárad a borogatás. Addig ismételjük az eljárást, amíg a seb tisztán össze nem húzódik. Mindezt nagyon tisztán végezzük, nehogy újabb fertőzést okozzunk. Amikor kitisztult a gennytől, alkohollal, jóddal, vagy három százalékos hidrogénnel mossuk körül a sebet és készítsük elő a végső gyógyulásra.

Székrekedés

A krumpli kitűnő ellenszere a székrekedésnek. Ezt a finom rostjának köszönhetjük. A főtt krumpli magas káliumtartalma serkenti a bélműködést. A krumplipürét hatékonyan alkalmazhatjuk a téli egyhangú ételtől kapott székrekedés megszüntetésére.

Epekő elhajtás

Alaposan mossuk meg a krumplit, hámozzuk meg, és a héját egy órán át lassan forralva főzzük. Amikor kihűlt, a levét öntsük le, és naponta kétszer, háromszor fogyasszunk egy fél pohárral belőle a pohár másik felét pótoljuk ki ízesebb zöldség lével.

Gyomorfekély, bélgyulladás

A krumpli kicentrifugázott nyers keményítőjének hatása jótékony az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseire. Csupán fél pohárral kell fogyasztani étkezés után. A másik felét ajánlatos kipótolni káposzta, vagy savanyú káposzta lével, ami ugyanazt a célt szolgálja.

Húgyhólyag-, vesegyulladás

A húgyhólyag- és vesegyulladás nagyon könnyen jelentkezhet, különösen a téli, hideg időben, vagy felfázástól. A krumpli kicentrifugázott nyers keményítőjét keverhetjük egyszer sárgarépalével, máskor káposztalével, amelyek szintén a gyulladást hivatottak gyógyítani. Vehetünk be egy kiskanál búzacsíra olajat (E vitamint) is.

Rovarcsípés

A megmosott krumplit elvágjuk, és levével bekenjük a csípés helyét. Ha megszáradt, levágjuk a felső részt és újra krumpli léhez jutunk. Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre krumpli pépből.

Lázcsillapítás

A legjobb, ha kettévágunk egy nagy krumplit, és a kicsi talpaira erősítjük. Lehúzza a lázat és elalszik.

Köszvény

A nyers krumpli káliumtartalma, és a rengeteg féle ásvány, ami benne található a köszvénytől elmerevedett végtagokra is jól hat. A kálium tisztítja a vért, a krumpli nyers állapotban ugyanis lúgosító hatású a vérre, ami a köszvény gyógyulásának egyik feltétele.

Elkészítési mód

A belső betegségekkel szemben gyakran nyersen hasznosítjuk a krumplit. Ehhez a megmosott krumpli levét kicentrifugázzuk, és lehetőleg hasonló gyógyhatású zöldségfélével kipótoljuk. Egy-egy alkalommal ne fogyasszunk fél pohárnál és egy napon három fél pohárnál többet. Ügyeljünk arra, hogy nyersen piros rózsa krumplit használjunk, megtisztítva a csiráktól.

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.
sniper

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: sniper »

Jogidoki írta:Tudtál Te a burgonya gyógyhatásairól?

A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A burgonya napjainkban is fontos C-vitamin-forrásunk. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként. A krumpli bizony rászolgál arra, hogy gyógynövénynek nevezzük.

A skorbut ugyanis nemcsak a tengerészeket sújtotta, hanem a szárazföldi lakosokat is. A betegség járványos előfordulása csak a burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg. A burgonya héja védi a C vitamint, elbomlását akadályozza, ezért tároláskor, télen csak lassan csökken a vitamintartalma. Az újkrumpli fontos korai C-vitamin-forrás. A héjában főtt krumpliban marad meg a legtöbb belőle.

A nyers krumpli gyógyhatása

A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers krumplireszeléket tesznek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre. Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén nyers krumpliszeleteket tehetünk a halántékra: "kiszívja" a fájdalmat, leviszi a lázat is. A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta 1 dl fogyasztandó belőle két hétig. A nyers, lehetőleg rózsaszín krumpli leve a krónikus savtúltengés gyógyszere.

Héjában főtt, sült...

Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt és sült krumpli. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat, ezáltal hat a gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás kiváltó oka ellen is.

A főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ilyen esetekben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

Méregtelenítő

A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal. Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe. Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak kellene tartania, hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat. Naponta két fél pohár krumpli lé elegendő, más zöldség lé ízesítésével.

Gyulladásra, gennyes sebekre

A tiszta keményítő kitűnő szer a test bármely részén előforduló gennyes sebekre. Ha még nem fakadt ki a seb, várjunk addig, amíg megérik. Akkor fertőtlenítsünk egy tűt, és szúrjuk ki a sárga részt, majd az előre elkészített borogatást helyezzük a sebre. A borogatás krumplilében áztatott ruha, amire nyers pépet is tehetünk, majd erre ismét ruhát. Így bekötjük a sebet és várunk, míg megszárad a borogatás. Addig ismételjük az eljárást, amíg a seb tisztán össze nem húzódik. Mindezt nagyon tisztán végezzük, nehogy újabb fertőzést okozzunk. Amikor kitisztult a gennytől, alkohollal, jóddal, vagy három százalékos hidrogénnel mossuk körül a sebet és készítsük elő a végső gyógyulásra.

Székrekedés

A krumpli kitűnő ellenszere a székrekedésnek. Ezt a finom rostjának köszönhetjük. A főtt krumpli magas káliumtartalma serkenti a bélműködést. A krumplipürét hatékonyan alkalmazhatjuk a téli egyhangú ételtől kapott székrekedés megszüntetésére.

Epekő elhajtás

Alaposan mossuk meg a krumplit, hámozzuk meg, és a héját egy órán át lassan forralva főzzük. Amikor kihűlt, a levét öntsük le, és naponta kétszer, háromszor fogyasszunk egy fél pohárral belőle a pohár másik felét pótoljuk ki ízesebb zöldség lével.

Gyomorfekély, bélgyulladás

A krumpli kicentrifugázott nyers keményítőjének hatása jótékony az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseire. Csupán fél pohárral kell fogyasztani étkezés után. A másik felét ajánlatos kipótolni káposzta, vagy savanyú káposzta lével, ami ugyanazt a célt szolgálja.

Húgyhólyag-, vesegyulladás

A húgyhólyag- és vesegyulladás nagyon könnyen jelentkezhet, különösen a téli, hideg időben, vagy felfázástól. A krumpli kicentrifugázott nyers keményítőjét keverhetjük egyszer sárgarépalével, máskor káposztalével, amelyek szintén a gyulladást hivatottak gyógyítani. Vehetünk be egy kiskanál búzacsíra olajat (E vitamint) is.

Rovarcsípés

A megmosott krumplit elvágjuk, és levével bekenjük a csípés helyét. Ha megszáradt, levágjuk a felső részt és újra krumpli léhez jutunk. Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre krumpli pépből.

Lázcsillapítás

A legjobb, ha kettévágunk egy nagy krumplit, és a kicsi talpaira erősítjük. Lehúzza a lázat és elalszik.

Köszvény

A nyers krumpli káliumtartalma, és a rengeteg féle ásvány, ami benne található a köszvénytől elmerevedett végtagokra is jól hat. A kálium tisztítja a vért, a krumpli nyers állapotban ugyanis lúgosító hatású a vérre, ami a köszvény gyógyulásának egyik feltétele.

Elkészítési mód

A belső betegségekkel szemben gyakran nyersen hasznosítjuk a krumplit. Ehhez a megmosott krumpli levét kicentrifugázzuk, és lehetőleg hasonló gyógyhatású zöldségfélével kipótoljuk. Egy-egy alkalommal ne fogyasszunk fél pohárnál és egy napon három fél pohárnál többet. Ügyeljünk arra, hogy nyersen piros rózsa krumplit használjunk, megtisztítva a csiráktól.

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.
ez nagyon hasznos,,jó h feltetted!!!
sniper

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: sniper »

Talán kíváncsiak vagytok rá,,,
Ha a méhek kipusztulnak 4 éve van vissza az emberiségnek,,,

A legújabb kutatások szerint a mobiltelefonok okozzák a méhek tömeges pusztulását. A baj nagyobb mint hinnénk, ugyanis a szorgos kis méhek rendkívül fontosak az ökoszisztéma fenntartásához.
2007.04.17 12:05

Az emberi faj akár ki is pusztulhat, ha a méhek eltűnnek a földről. A vizsgálatok pedig sajnos azt igazolják, hogy egyre több méh pusztul el. A felelős a mobiltelefon, aminek sugárzása miatt a méhek egyszerűen nem találnak vissza egy-egy gyűjtő akciójuk során a méhkasba. A természetben ezek a zavarodott méhek viszont elpusztulnak.

Jelentősen megtizedeli ezeket a rovarokat egy Indonéziából származó parazita, Nagy-Britanniában a vadon élő mézgyűjtők jelentős hányada emiatt halt ki.

A számok elkeserítőek, a föld méhpopulációja 60%-al esett vissza 1970 óta. Azt, hogy a méhek mennyire fontosak az emberek számára,
A méhek pusztulása rengeteg növényt veszélyeztet, mint például a gyümölcsöket, a zöldségeket és az olajnövényeket és - kisebb részben - a kávét, a kakaót, a csonthéjasokat és a fűszernövényeket. A beporzó rovarok kihalása jelentősen drágítaná a gyümölcsöket és zöldségeket,,

már az 1600-as években felismerték, és állítólag Albert Einstein is kiszámolta, hogy a méhek kipusztulása után maximum négy éve van hátra az emberiségnek.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

sniper írta:Talán kíváncsiak vagytok rá,,,
Ha a méhek kipusztulnak 4 éve van vissza az emberiségnek,,,

A legújabb kutatások szerint a mobiltelefonok okozzák a méhek tömeges pusztulását. A baj nagyobb mint hinnénk, ugyanis a szorgos kis méhek rendkívül fontosak az ökoszisztéma fenntartásához.
2007.04.17 12:05

Az emberi faj akár ki is pusztulhat, ha a méhek eltűnnek a földről. A vizsgálatok pedig sajnos azt igazolják, hogy egyre több méh pusztul el. A felelős a mobiltelefon, aminek sugárzása miatt a méhek egyszerűen nem találnak vissza egy-egy gyűjtő akciójuk során a méhkasba. A természetben ezek a zavarodott méhek viszont elpusztulnak.

Jelentősen megtizedeli ezeket a rovarokat egy Indonéziából származó parazita, Nagy-Britanniában a vadon élő mézgyűjtők jelentős hányada emiatt halt ki.

A számok elkeserítőek, a föld méhpopulációja 60%-al esett vissza 1970 óta. Azt, hogy a méhek mennyire fontosak az emberek számára,
A méhek pusztulása rengeteg növényt veszélyeztet, mint például a gyümölcsöket, a zöldségeket és az olajnövényeket és - kisebb részben - a kávét, a kakaót, a csonthéjasokat és a fűszernövényeket. A beporzó rovarok kihalása jelentősen drágítaná a gyümölcsöket és zöldségeket,,

már az 1600-as években felismerték, és állítólag Albert Einstein is kiszámolta, hogy a méhek kipusztulása után maximum négy éve van hátra az emberiségnek.
Már azt is hallottam a méhek pusztulásáról, hogy az is az ok, hogy a megélhetési bűnözők szétdarabolják a kaptárakat és azzal tüzelnek. És ha ezt télen teszik, vagy hidegben, bizony az a méhek, méhcsaládok halált jelenti és ez is hozzájárul nagyban a pusztulásukhoz.
Avatar
black
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 137
Csatlakozott: 2012.08.09., csüt. 21:29
Tartózkodási hely: M.o/Csongrád megye

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: black »

sniper írta:Talán kíváncsiak vagytok rá,,,
Ha a méhek kipusztulnak 4 éve van vissza az emberiségnek,,,

A legújabb kutatások szerint a mobiltelefonok okozzák a méhek tömeges pusztulását. A baj nagyobb mint hinnénk, ugyanis a szorgos kis méhek rendkívül fontosak az ökoszisztéma fenntartásához.
2007.04.17 12:05

Az emberi faj akár ki is pusztulhat, ha a méhek eltűnnek a földről. A vizsgálatok pedig sajnos azt igazolják, hogy egyre több méh pusztul el. A felelős a mobiltelefon, aminek sugárzása miatt a méhek egyszerűen nem találnak vissza egy-egy gyűjtő akciójuk során a méhkasba. A természetben ezek a zavarodott méhek viszont elpusztulnak.

Jelentősen megtizedeli ezeket a rovarokat egy Indonéziából származó parazita, Nagy-Britanniában a vadon élő mézgyűjtők jelentős hányada emiatt halt ki.

A számok elkeserítőek, a föld méhpopulációja 60%-al esett vissza 1970 óta. Azt, hogy a méhek mennyire fontosak az emberek számára,
A méhek pusztulása rengeteg növényt veszélyeztet, mint például a gyümölcsöket, a zöldségeket és az olajnövényeket és - kisebb részben - a kávét, a kakaót, a csonthéjasokat és a fűszernövényeket. A beporzó rovarok kihalása jelentősen drágítaná a gyümölcsöket és zöldségeket,,

már az 1600-as években felismerték, és állítólag Albert Einstein is kiszámolta, hogy a méhek kipusztulása után maximum négy éve van hátra az emberiségnek.

A méhek, és általában a beporzók csökkenésének egyik legnagyobb ellensége pedig nem a rovarirtók vagy a telefonok, hanem a mezőgazdasági monokultúrák. Ezek rovására eltűnnek a virágos rétek, amelyek a táplálékot és a lakhelyet biztosítják a rovaroknak. Egy agrártáj, bár jól „működik” és gazdagnak „álcázza” magát, valójában sajnálnivalóan szegény.

Mi történne, ha – elméleti szinten – bekövetkezne az „apokalipszis”, és eltűnnének a méhek? Minden valószínűség szerint van esély arra, hogy más faj, rokon méhfajok vagy beporzó rovarok teljesen átvegyék a szerepüket – véli Markó. Viszont aligha fenyeget minket a mézelő méh teljes eltűnésének veszélye, legalábbis egyelőre nem. Persze csak akkor, ha tájaink megfelelően heterogének, rétekkel, erdőkkel tarkítottak, bármilyen nemű biodiverzitás-krízis esélyét jelentősen csökkenthetjük.


Forrás:http://think.transindex.ro/?p=13859
sniper

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: sniper »

a méz gyógyhatásaiA méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés.

A kimerültséget gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.

Száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet kell fogyasztani, sokáig a szájban tartva, lassan elszopogatva.

A sűrű, kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.

A méz stabilizálja a gyomor savháztartását. Segíti az emésztést.

Enyhe hashajtó hatása az idősek, és ülő foglalkozásúak számára kedvező.

Segít a májnak méregteleníteni mérgezés, műtéti altatás után. A szervezet saját mérgei ellen is hatékony.

A terhességi vészes hányás káros következményei ellen is jó, ha mégis kihányná a kismama, akkor a mézoldatot be­öntés formájában is be lehet juttatni a szervezetbe.

A fémmérgezések (ólom), kolera, vérhas, többféle tífusz és szalmonella gyógyításánál jó kiegészítő.

A méz jó a májon kívül a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre. Ezért a cukorbetegek — engedélyezett szénhidrát-beviteli határain belül — mézet fogyaszthatnak.

Sikeresen alkalmazzák koronáriás vérellátási zavarok, szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, fertőzések után.

Egyiptomban a terhesség okozta magas vérnyomás és ödéma kezelésére is sikerrel adták.

A méz baktériumellenes, nyálkaoldó, érzéstelenítő, gyulla­dásellenes, biológiailag immunizáló, regeneratív, szívser­kentő, nyugtató, idegerősítő.A méz külsőleg is alkalmaz­ható, mivel jó sebelzárást bizto­sít, ezért égési sebek, felfekvések, fekélyek eseté­ben ki­váló.Remek méregtelenítő hatású a mézmasszázs, a betegeim­nek nagyon tetszik, érdemes kipróbálni.

Fektessük hasra a beteget, a há­tára folyassunk előzőleg kézmeleg vízben meglangyított mézet, kb. fél kilót. Vi­gyázva, hogy ne csurogjon le, gyor­san masszírozzuk végig a gerinc mentén, és az egész há­ton. A méz sűrűsödésével lassítsuk a masszázst. A méz fehéres-szürkévé válik, állaga kásás lesz a kivont mérgek következtében. Ekkor távolítsuk el a mézet. Mossuk le a beteg hátát.

Ödémás, fájdalmas izületekre – térd, boka – hasonlókép­pen alkalmazhatjuk, értelemszerűen kevesebb mennyiség­gel. Tegyünk fóliát az izület alá, hogy a lecsorgó mézet felfoghassuk.A méz egyéb ismert tulajdonságai: könnyen emészthető, ízletes, étvágygerjesztő, erősítő, üdítő, nyálkaoldó, köhögés­csillapító, megerősíti a foghúst, a fogakat, használható sár­gaság, lépmegnagyobbodás, mellkasi bántalmak, nemi gyengeség, vese- és epekő, bélférgek, mérgezések, dado­gás, szívbetegségek és lepra ellen.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Kiváncsi vagy az agyad életkorára?

Megnézheted, hogy az agyad is olyan idős-e, mint a tested, vagy netán..

Az oldal kínai!!

Figyelmesen olvasd el az instrukciókat!

> 1. Nyomd meg a "start"-ot a megjelenő képen.

> 2. Várd meg a visszaszámlálás végét: 3, 2, 1.

> 3. Egy pillanatra megjelenik néhány szám (3-6), próbáld a helyzetüket és nagyságukat megjegyezni, aztán helyettük üres körök jönnek. Nyomd meg sorban a köröket a legkisebbtől a legnagyobb szám felé haladva.Pl. 0 -3 -5 -7 - 8 stb.
Ez ismétlődik majd 10 alkalommal..

4. A végén megjelenik az agyad életkora.


http://flashfabrica.com/f_learning/brain/brain.html

Érdekes eredmények fognak kijönni.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

MILYEN ÜGYES A JOBB LÁBFEJED?

Próbáld ezt ki…

Óriási! Ki kell próbálnod! És teljes mértékben igaz. Vannak dolgok, amiket az agyunk nem tud irányítani.

Kérlek próbáld ki, két másodperc az egész. Olyan hihetetlen! Egy ortopéd sebész felfedezése.
Összezavarja az ember agyát és többszöri próbálkozásra késztet, hogy megpróbáljunk kifogni a lábfejünkön, de képtelenek vagyunk rá! Már eleve így van beprogramozva az agyunk.

1. Miközben a számítógéped előtt ülsz, emeld fel a jobb lábad és körözz a lábfejeddel az óramutató járásával megegyező irányban.

2. Közben a jobb kezeddel rajzolj egy 6-os számot a levegőben. Lábfejed körzése irányt fog változtatni!

Ugye megmondtam! És semmit sem tehetsz! Te is, én is tudjuk, milyen furcsa dolog ez. És még a mai napon, újra és újra ki fogod próbálni – hacsak már most meg nem tetted.

Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »


Tények é s tévhitek a tojásról:

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát is.
Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a magas koleszterintartalma és szalmonellaveszély miatt is sokan támadták ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.

Hogyan válasszunk tojást a boltban? * Tudtad hogy?**
*
- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során,
de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű kartondobozban tárolni.

- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.

- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt öregszik annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt.

- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.

- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg.

- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.

- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió, hanem a sárgáját rögzítő jégzsinór .

Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban betűk is szerepelnek, a
HU magyar, a
NL holland, a
DE német, a
PL lengyel tojást jelöl.
Célszerű a HU feliratú magyar tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent.

Például:3HU63T18/6
- A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet szabad tartás - 1, alternatív tartás -2, ketreces tartás - 3, ökológiai tartás - 4),
- majd következik az ország kódja, Magyar tojás esetében (HU).
- Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az
- állat egészségügyi kerület sorszáma, majd a
- tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az istállók száma.


A tojás értéke

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat
tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.
A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

Tények és tévhitek

A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók. Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen vizsgáltatja állatállományát.
Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium. Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.
[/size]
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Alkohol-Test

Ha meg tudod csinálni akkor ihatsz! Ha nem, akkor nem ihatsz többet

Kövesd az utasításokat.
1. Nyisd meg az alul látható linket, ott találsz egy képet klikkelj a férfi orrára
Ahányszor sikerül az orrára klikkelned ihatsz még egyet, ha nem, akkor sajnos már eleget ittál.

http://www.selfcontrolfreak.com/slaan.html


Egészségedre
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »


Mit árul el rólad szemszíned?
[/b]

Bár a szemszínek és jellemvonások társításának semmilyen tudományos alapja nincs, a színek rendkívüli asszociatív hatása miatt sokaknak egy adott szín akaratlanul is meghatározott tulajdonságokat juttat az eszébe. Érdekes lehet megnézni, hogy jellemvonásaink mennyire felelnek meg ezeknek a sztereotípiáknak.

Barna szem

A barna szemű embereket a legtöbben megbízhatóaknak és állhatatosaknak tartják. Határozottak és céltudatosak, kitartóan haladnak kitűzött céljaik felé. Hajlamosak a bizalmatlanságra, így néha zárkózottak, ám humorérzékükkel és kedves természetükkel hamar megnyerik maguknak az embereket. A barna szem éles elmét és komolyságot sugall, s ennek hatásából tulajdonosaik gyakran profitálnak szerződéskötésekkor, üzleti kapcsolatok kialakításakor vagy állásinterjúkon.

Kék szem

A kék szemű emberek vonzóak, barátságosak, kedvesek, megnyerőek és közvetlenek. Igazi társasági lények, akik nagy társaságban érzik igazán jól magukat. Barátkozó alkatuk révén szívesen ismerkednek meg új emberekkel, és kiterjedt baráti körrel rendelkeznek. Ennek kialakításában talán az is segíti őket, hogy a világos, tiszta szempárhoz sokan egyenes, őszinte jellemet társítanak. Ötletesek, találékonyak és intelligensek, jó problémamegoldó készséggel.

Szürke szem

A szürke szeműek kedvesek, szelídek és gyengédek. Empatikus, megértő emberek, akik segítenek, ha csak lehet. Megbízhatóak, intelligensek és higgadtak, akik a biztonságot és változatlanságot kedvelik. Határozott, de kedves főnökök, akik népszerűek beosztottjaik körében.

Zöld szem

A zöld szeműeket szenvedélyes, olykor indulatos embereknek tartják. Kalandvágyóak és vidámak, rendkívül energikusak, akik a környezetük szemében gyakran igazi energiabombának tűnnek. Kreatívak és művészi hajlamúak, akik az eredeti ötletek hívei. Hajlamosak a féltékenységre, és rendkívüli ambíciójuk olykor törtetéssé válik.
[/size]

HIÁNYOLOM A FEKETE SZEMET, DE ERRŐL NEM VOLT SEMMI, PEDIG FEKETE SZEM IS VAN.

És mit árul el rólad a körmöd, tudod mikor milyennek kell lennie?


Akkor egészséges egy köröm, ha rózsaszínes, sima felületű, nem barázdált, nincsenek rajta foltok és nem repedezik. A köröm színének, felépítésének változásai azt jelzik, hogy valamilyen hiányállapot áll fenn a szervezetünkben. Néha a megoldás ennél egyszerűbb: van úgy, hogy a körmön jelentkező elváltozás csupán egy korábbi sérülésre, vagy káros vegyi anyaggal való érintkezésre utal. Ilyenkor érdemes gumikesztyűt húzni takarításhoz, mosogatáshoz. Lássuk hát a leggyakoribb körömelváltozásokat, és azt, hogy mit jelezhetnek!


1. Száraz, repedező, könnyen töredező, szétváló köröm: általános tápanyaghiány.
Ilyenkor szedjünk multivitamint, együnk immunerősítő ételeket!

2. A körömágy kiszárad, berepedezik, elválik a körömtől: C-vitamin és folsav hiánya.
A folsav (B9 vitamin) felvételéhez és raktározásához nélkülözhetetlen a B12 vitamin, azért olyan készítményeket válasszunk, amelyek mindkét vitamint tartalmazzák. Folsavban gazdag ételek például a máj, a spenót és az élesztő.

3. Fehér foltocskák a körmön: a cink hiánya. A cink bőséggel megtalálható a húsfélékben, halakban, tojásban és a hüvelyesekben. Próbáljuk inkább természetes úton pótolni a hiányát, cinktartalmú táplálékkiegészítőket csak orvosi felügyelet mellett szedjük, mert túladagolása ártalmas is lehet.

4. A végei felkunkorodnak (kanál alakú), hosszanti barázdák vannak rajta: vashiány.
Főként akkor gyanakodjunk erre, ha a körmök tüneteit kimerültség, ingerlékenység, rossz étvágy és hideg végtagok is kísérik. A vasat pótolhatjuk sötétzöld levelű zöldségek, babfélék, aszalt gyümölcsök, vörös húsok rendszeres fogyasztásával.

5. Gyakorta kiújuló gombás fertőzés: a jótékony baktériumok hiánya a szervezetben.
Ez hosszas antibiotikumos kezelés után sajnos sokszor előfordul. Ilyenkor probiotikumok szedése ajánlott, hogy helyreálljon a bélflóra egyensúlya.

6. Rendszeresen szétválnak a körmök: alacsony gyomorsavtermelés.
Ha a probléma hosszabb ideig fennáll és emésztési zavarokkal, más savhiányos tünetekkel, rossz étvággyal társul, mindenképp forduljunk orvoshoz.

7. Lilás, kékes elszíneződés a körmökön: rossz vérellátás, vérkeringés.
Ha a gond hosszútávon is megmarad, keressük fel az orvosunkat, ez ugyanis a későbbiekben komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A vérkeringést rendszeres mozgással (akár napi félóra sétával is) javíthatjuk. Ám érdemes alaposan kivizsgáltatni magunkat, hiszen ha szívbetegség áll a háttérben, a sport akár ártalmas is lehet.

BOCS, HOGY EGY KICSIT EGÉSZSÉGÜGYIRE SIKEREDETT A MAI KIVÁNCSISÁG KIELÉGÍTÉS, DE AZT HISZEM EZEK NEM HASZONTALAN INFORMÁCIÓK.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Mégis felnőttünk!

AKIK 1990 ELŐTT SZÜLETTEK, AZOKNAK KÖTELEZŐ VÉGIGOLVASNI - NAGYON IGAZ!!!

Akik 1990 előtt születtek, azok valódi hősök, olyasféle igazi hollywood-i mindent túlélő fenegyerekek. De tényleg! Gondolj csak bele, akik 1990 előtt születtek, azaz MI, kész csoda, hogy életben maradtunk. Nekünk még nem volt gyerekülésünk az autóban, a gyógyszeres és vegyszeres üvegek könnyedén nyithatóak voltak, nem volt semmilyen furfangos védelemmel ellátva, de még a fiókok és ajtók sem voltak felszerelve biztonsági nyitóval.
És mikor bicajozni mentünk, nemhogy könyökvédőnk és sisakunk nem volt, de még rendes biciklink sem. Azért az nem volt semmi. Mi még csapból ittuk a vizet, és azt se tudtuk, mit jelent pontosan az ásványvíz. Mi nem nagyon unatkoztunk, ha tehettük kimentünk játszani. Igen, ki! Egész nap kint voltunk, a szüleink pedig csak sejtették, hogy élünk és megvagyunk, hiszen még Matáv telefon se
nagyon volt, nemhogy mobil. Pláne nekünk, gyerekeknek! Nyáron a derékig érő fűben és közeli kiserdőkben játszottunk, mégsem lettünk kiütésesek és nem tört ránk allergiás roham. Nem tudtuk mi az a pollen, és a parlagfűről azt hittük, hogy a sárkányfű egyenes ági rokona. Ha elestünk, megsérültünk, eltört valamelyik végtagunk, vagy csak szimplán betört a fejünk, senkit nem pereltek be ezért.
Egyszerűen mi voltunk a hibásak. Sőt! Ha az erősebb elgyepálta unalmában a kisebbet és gyengébbet, az is rendben volt. Ez így működött és a szüleink nem nagyon szóltak bele ebbe sem. Étkezési szokásaink Schobert Norbi mércéjével mérve nap mint nap tartalmazták a halálos dózis többszörösét, de még egy Mc-Donalds-on edződött átlagos amerikai elhízott kisgyerek is helyből nyomna egy hátra szaltót attól, amit mi leküldtünk kaja címszóval. Gondoljunk csak az iskolai
menzára. És mégis itt vagyunk. A kakaóban nem volt A, B, C, D és E vitamin, viszont Bedeko-nak hívták és már ez is elég volt a boldogságunkhoz. Szobi szörpöt ittunk, ami hírből sem ismerte az
édesítőszert, viszont tömény cukorból készült. A limonádét még magunknak kevertük, és mosatlanul ettük a fáról a gyakran éretlen gyümölcsöt.
Voltak barátaink! Olyanok, akikkel találkoztunk kint az utcán, a focipályán vagy a pingpong asztaloknál, vagy ha mégse, akkor egyszerűen becsengettünk hozzájuk és beengedtek minket. Nem kellett megkérdezni a szülőket. Sem a miénket, sem az övéket! Nem vittek és nem hoztak a szülők autóval... Mégis itt vagyunk. Nyakunkban lógott a lakáskulcs, mikor játszani mentünk, és nem ritkán fadarabokkal, botokkal harcoltunk, labdával dobáltuk egymást, mégis itt vagyunk. Nem ütöttük ki egymás szemét, a többi seb pedig begyógyult.
Focizni is csak az állhatott be, aki tudott. Akkor még volt egy íratlan szabály, amit ma nehezen értünk már meg mi is: azt csináld, amihez értesz. Aki pedig nem értett a focihoz, pláne nem tudta rendesen kirúgni az ellenfél bokáját, az csak csalódottan nézhette a játékot a rácson
túlról, vagy odébb állhatott, és más játékot, más játszótársakat kereshetett magának. A szerelmet nem brazil sorozatokból tanultuk, csak egyszerűen megéltük. Boldogan szaladtunk végig az utcán az első csók után, úgy, mintha már sohasem akarnánk megállni. Ha egy tanár nyakon vágott, nem szúrtuk le egy késsel, nem pereltük be és nem sírtunk otthon a szülőknek. Sőt! Ha lehetett, el se mondtuk. Ismertük a törvényt és ha vétkeztünk, szüleink nem álltak mellénk. Megtanítottak úgy élni, hogy tudjuk, mit jelent a KÖTELESSÉG, a BŰNTUDAT, a JÓÉRZÉS, a FELELŐSSÉG. Ismertük ezeknek a szavaknak a MÉLYSÉGÉT. Ezek voltunk mi. Hősei egy eltűnt kornak, amelyen a mostani fiatalok értetlenül mosolyognak.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Kiváncsi vagy hova kell menned, vagy hogy hol lakik valamelyik ismerősöd, mem kell térkép, csak írd be a címet, város, utca, házszám és megjelenik a térképen.

http://showmystreet.com/*
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 895
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: Szeretnéd tudni?, kiváncsi vagy rá?

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Nem szükséges drága és mérgező tisztítószereket használni, ha takarítasz. Ha elolvasod az alábbi blogot, és netán ki is próbálod, igazat fogsz adni nekem.

Leteszteltem 3 népszerű tisztítószer receptet.

1. Ecet, víz és só

Recept: 300 ml vizet és ugyanennyi háztartási ecetet keverjünk össze, majd forraljuk fel, és oldjunk fel benne egy teáskanál sót! Töltsük szórófejes flakonba, és fújjuk a tisztítani kívánt felületre!

Pont ettől féltem, hogy pepecselni kell. Ennek ellenére kimértem a hozzávalókat, és meglepetésemre egész gyorsan felforrt, és erős ecetszag lett a konyhában. Megkavartam a löttyöt, hogy a sószemek biztosan elolvadjanak benne, majd félre húztam, és megvártam, míg kihűl. Bevallom, nem volt türelmem megvárni, hogy teljesen hideg legyen, így langyosan töltöttem bele egy kiürült hajpermetes flakonba.
Fegyverként magam előtt tartva indultam a fürdőszobába, és ráfújtam egy párszor a zuhanyozó csaptelepére, amin a legtöbb vízkőcsepp szokott lenni. Egy kicsit megdörzsöltem a takarítós szivaccsal, és meglepetten pislogtam, hogy a foltok eltűntek. Ráfújtam a zuhanykabinra, aminek a tisztításával mindig ádáz csatákat vívok, és onnan is eltűntek a foltok. Nahát, 3/1! Az ecetes tisztító jól vizsgázott, bár szépséghibája, hogy elég erős ecetszaga van, ami sokaknak, köztük nekem is elég kellemetlen.

2. Szódabikarbóna és ecet

Recept: Szórjunk szódabikarbónát a lefolyónyílásokhoz, öntsünk rá egy kis ecetet, majd hagyjuk hatni 30 percig!
Ez a recept elviekben a lefolyódugulások elhárításához jó. Minden esetre én egy evőkanál szódabikarbónát szórtam a lefolyókhoz, majd ráöntöttem egy kis ecetet. Erősen felpezsgett. 30 perc után pedig megnéztem, hogy mi történt. A lefolyónak a recept szerint száraznak kell lennie, de bevallom őszintén nem sok minden történt. Bár a mosdókagyló lefolyójába egy régi fogkefével benyúltam, és megdörzsöltem, a kosz pedig elkezdett lemállani, tehát valószínűleg tényleg jó a dugulásokhoz, vagy olyan erősebb szennyeződésekhez, amik megültek a csövekben. (innen szerintem kimaradt egy művelet, mert a 30 perc elteltével, erős vízsugárral (zuhanyfejet levéve) kell átmosni a lefolyót, és azonnal látszik a kívánt hatás, tehát tiszta lesz a lefolyó.)

3. Citromsav és víz – a tuti nyerő!
Recept: Körülbelül 4-5 dl vízben oldjunk fel 2 evőkanál citromsavat! Nem kell felforralni. Ha szeretnénk, adjunk hozzá néhány csepp illóolajat!
Ezt tényleg nem hittem el! Összekutyultam a vizet és a citromsavat, tettem bele néhány csepp levendulaolajt, mivel ez volt itthon (bár teafa olaj sokkal jobb lenne, hiszen fertőtlenítő hatású), elkevertem, és fújtam. A kosz és a vízkő a szemem láttára kezdett eltűnni!
Meg sem kellett dörzsölnöm a szivaccsal, csak leöblítenem a területet, és máris tiszta és csillogó volt! Arról már nem is beszélve, hogy mikor betöltöttem a flakonba, egy kicsit ügyetlenkedve kiöntöttem a konyhakőre, és mire visszaértem, a fuga azon a területen kifehéredett, úgyhogy vérszemet kaptam és elkezdtem lefújni a fugát, amit minden évben karácsony előtt körömkefével és csodaszerekkel szoktam felsikálni, hogy jövőre ugyanúgy koszos legyen. Úgy megörültem, hogy a konyhát is mindenhol befújtam a citromsavas tisztítószerrel, a makacsabb helyekre kicsit többet tettem, áttöröltem mindent szivaccsal és arra gondoltam, hogy ha Hamupipőke ezt tudta volna!

Egyértelmű, hogy a citromsavas tisztító lett a kedvencem, ráadásul úgy tűnik, hogy általános lemosóként is funkcionál.
Ezek a receptek mind olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek nem károsak az egészségre. Az ecet fertőtlenítő és vízkőoldó hatású, egyedül az erős illata okozhat kellemetlenséget, de éppen ezért itt van a citromsav, amit elég volt csak elkeverni a vízzel és egy kis illóolajjal, és máris használható volt.
Egy kicsit utána is számoltam a dolgoknak. A citromsav, a szódabikarbóna és az ecet ára is csupán pár száz forint és nagyon kevés kell a tisztítószerekbe, hiszen nagy részük víz. Ha kiszámoljuk, a citromsavas fél literes lemosó ára körülbelül 200 Ft-ra jön ki, ami intenzív használat esetén két hétig elég. A boltban vett tisztítószerek ennek akár a tízszeresébe is kerülhetnek.
Természetesen ezek sem csodaszerek, van olyan piszok, amit aztán semmi sem tud eltüntetni, de úgy gondolom, nagyszerű lehetőség a spórolásra és egy tudatosabb életmódra. Engem minden esetre meggyőztek!
Válasz küldése