NOSZTALGIÁZZUNK.

Ha van valami témád ami másokat is érdekelhet, itt megoszthatod.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 897
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

NOSZTALGIÁZZUNK.

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Azt hiszem sokan vagyunk, akik jó szívvel emlékezünk a régmúlt időkre, a régmúlt idők tárgyaira, ami abban az időben nem biztos, hogy kedves volt nekünk, most mégis jó visszaemlékezni rá, és viszontlátni. Megpróbálok egy pár tárgyat, témát összeszedni, hogy nosztalgiázhassunk egy kicsit, és arra buzdítok mindenkit, ha esetleg talál még olyan tárgyat, emléket, amit nosztalgiát ébreszthet bennünk ossza meg velünk.


Amikor még egységes kinézete volt a tankönyveknek, nem volt fényes, nem volt kemény, de tudtunk belőle tanulni, és nem tette nehézzé az iskolatáskákat, amelyek akkor még nem divatos hátizsákok, hanem un. aktatáskák voltak. Augusztus végén, már örömmel vásároltunk szüleinkkel és kötöttük kék bekötőpapírba a könyveket, füzeteket, amelyről azóta már kitalálták (mint sok más egyébről), hogy mérgező anyagot tartalmaz és nem alkalmazható, csakúgy, mint a kék iskolaköpenyről, amely egységes ruházata volt az általános iskolásoknak. Be is szüntették, azóta nincsenek bekötve a könyvek, csak kemény a borítójuk jókora súlyt jelentve ezzel a táskát cipelő diákoknak, és dúl az öltözködés terén a flanc, ki milyen márkás cuccot tud kicsikarni a szüleitől, mert ő még biztos, hogy nem dolgozott meg érte.
Kép
Abban az időszakban még csak ilyen zseblámpa volt, és aki olyannal dicsekedhetett, amelyiknek az ablakán külön színeket lehetett váltogatni, az igazán menő volt. A táborokban, esténként villództak a kék, piros, zöld, sárga fények, köszönve ezt az elemlámpáknak, amelyek még lapos elemmel működtek.
Kép
A választék kis szörp, vagy nagy szörp. Az utcai árusnál nem volt olyan választék mint most, hogy roskadoznak a boltok polcai a különböző ki tudja mit tartalmazó cukros üditőitaloktól. Az viszont biztos, hogy az utcai árus által kinált ital eredeti málnából készült.
Kép

Nektek is volt ilyen emeletes, és rolós tolltartótok? Két emeleten lehetett benne tárolni az iróeszközöket, ami akkor még nem golyóstoll, hanem tollheggyel rendelkező toll, kohinoor grafitceruza, esetleg olyan ceruza volt található, amelyben grafitbelet lehetett beletenni, a végén pedig volt egy grafithegyező.


Kép Kép[/ például ilyenek.


Nem mindig volt szükség arra, hogy piacokra menjünk, ahol sokan laktak, oda a környező településekről bejöttek az őstermelők, és árulták a kis portékájukat. Sokszor csak egy kis tojást, vagy 1-2 tyúkot hoztak eladni, és azt nem asztalról, hanem a földre leterített ponyváról árulták. Természetesen azért voltak piacok is, amelyeknek akkor még hangulatuk volt, nem úgy mint a mostani nagycsarnokoknak. Már nagyon kevés ilyen hangulatos piac van sajnos.
Kép

Még talán az én gyerekeimnek is kedves játéka volt ez az ősrégi puzzle, amely akkor még fakocka volt, és az összes oldalára képeket ragasztottak. Ebből kellett a gyerekeknek kirakni egy-egy mesejelenetet. Természetes anyagból készült játék volt.
Kép

Nem mindenkinek adatott meg, hogy komfortos lakásba születhetett, még a fővárosban sem. Sokunk előtt nem ismeretlen ez a mosdótál, amit akkor egyszerűen csak lavórnak hívtunk. És a leporellós WC-papírra emlékeztek még. Hát nem volt egyszerű a használata, bár lehet, hogy egészségesebb, higiénikusabb volt, mint a mostani némely újrahasznosított hasonló termék.

KépKép

Azelőtt volt egy olyan foglalkozás, hogy kalauz, vagy jegykezelő. Minden jármű végén a felszállásnál, ahol most egy egyes ülés van (már ahol van ilyen) ki volt alakítva egy pult, amely mögött ült a kalauz, és át kellett adni neki a jegyet lyukasztásra. Ez általában az autóbuszokon volt, a villamoson mobil kalauz volt, akinek mindig végig kellett magát verekednie a tömegeken, hogy a jegyeket lekezelhesse. Abban az időben nemmert senki sem felszállni a járművekre jegy nélkül, mert bizony le is szállította őket a kalauz. Engem mindig azzal fenyegettek a szüleim, ha nem tanulok, akkor kalauz lesz csak belőlem. Nem az lettem, de jó is, mert már ilyen szakma nem létezik.
Kép
Néhányotok számára valószínűleg ismeretlen ez a jármű, ami egy csehszlovák gyártmányú Velorex háromkerekű guruló valami volt, mert, hogy nem autó az biztos, ha jól emlékszem inkább motor kategóriába tartozott. Éppen jól illik hozzá a mellette álló személy mackónadrágja, amely szintén csehszlovák vagy NDK gyártmányú lehetett.
Kép
Bizony, bizony volt ilyen kávéfőző a jó öreg aluminiumból, a hozzávaló kávédarálóval, mert akkoriban még nem árultak darált kávét, legalábbis nagyon sok helyen nem. Magunknak kellett ledarálni a kávét, ami akkoriban talán még cikória azaz pótkávé kávé volt, a babkávé csak sokkal később hódította meg az országot.
Kép
A jó öreg salgó tűzhely, amely nagyon sok komfort nélküli bérlakásban ontotta a meleget, és főzte az ebédet vacsorát. Mindig volt meleg víz, mert balolon volt egy tartály és benne víz, tehát ha főzés volt, mindig volt meleg víz is. Nyáron nem volt annyira jó, de télen jószolgálatot tett, hiszen a szobákban sem volt fűtés, és főzés után ki lehetett nyitni a szobaajtó, hogy beengedjük a meleget.
Kép
Egyelőre ennyit, nem szeretnék egyszerre sokmindent a nyakatokba zúdítani, de igérem, ha elnyeri a tetszéseteket folytatni fogom, sőt kérlek Benneteket is, ha találtok hasonló linkeket osszátok meg velünk épp úgy mint a zenét, vagy a vicceket.
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 897
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: NOSZTALGIÁZZUNK.

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Azt hiszem az alábbi sorok is a nosztalgia témakörébe tartoznak, emlékezzünk csak egy kicsit.....

"Nemrég egy szupermarketben vásároltam, amikor a fiatal pénztáros hölgy azt javasolta nekem, hogy inkább a saját táskáimat használjam, mert a műanyag zacskó nem környezetbarát. Bocsánatot kértem, és elmondtam neki, hogy "az én időmben" nem volt még ez a "zöld" dolog.

A hölgy azt válaszolta, hogy "azért van ma ezzel problémánk, mert az Önök generációja nem törődött eléggé azzal, hogy a környezetet megóvja a jövő nemzedékének".

Elgondolkodtam. Annak idején tényleg nem volt még ez a "zöld" dolog. De akkor mink volt helyette?

Nos, leírom, hogy mire emlékszem.

- Annak idején, visszavittük a tejesüvegeket, üdítősüvegeket, befőttes üvegeket és sörösüvegeket a boltba. A boltból visszakerültek az üzembe, ahol mosás és sterilizálás után újratöltötték őket. Így voltak mindig újrahasznosítva. De ez a "zöld" dolog még nem létezett az én időmben.

- A lépcsőn gyalog jártunk, mert nem volt mozgólépcső minden boltban és irodaházban.

- Gyalog mentünk a boltba, nem pattantunk be a 300 lóerős verdánkba, valahányszor volt valami elintéznivalónk kétsaroknyira. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a "zöld" dolog még nem létezett az én időmben.

- Annak idején kimostuk a gyerekpelenkát, mert nem volt még eldobható pelenka. A ruhát szárítókötélen szárítottuk, nem pedig egy 240 voltot zabáló masinában. A szél- és a napenergia szárította a ruhákat a mi időnkben.

- A gyerekek a testvéreiktől örökölt ruhákban jártak, nem kaptak mindig vadonatúj göncöket. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a "zöld" dolog még nem létezett az én időmben.

- Annak idején egy tévé volt egy háztartásban, nem pedig szobánként. A konyhában kézzel kavartuk az ételt, mert nem volt elektromos gépünk, ami mindent megcsinált volna helyettünk.

- Ha törékeny tárgyat akartunk postán küldeni, régi újságpapírokba csomagoltuk, hogy megvédjük, nem pedig buborékfóliába.

- Annak idején nem használtunk benzinmotoros fűnyírót. A füvet emberi erővel hajtott tologatós fűnyíróval nyírtuk. A munka jelentette számunkra a testmozgást, ezért nem kellett fitnesztermekbe járnunk, hogy árammal működő futópadon fussunk. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a "zöld" dolog még nem létezett az én időmben.

- Ivókútból ittunk, ha szomjasak voltunk, nem vettünk műanyag palackos vizet, valahányszor inni akartunk.

- A tollakat újratöltöttük tintával, ahelyett, hogy mindig új tollat vettünk volna.

- A borotvában csak a pengét cseréltük, nem dobtuk el a teljes borotvát csak azért, mert a pengéje életlen lett. De ez a "zöld" dolog még nem létezett az én időmben.

- Annak idején az emberek buszra szálltak, a gyerekek biciklivel vagy gyalog mentek iskolába, és nem használták az anyukájukat 24 órás taxi szolgálatként.

- Egy szobában egyetlen konnektor volt. Nem volt szükségünk egy rakás konnektorra, hogy több tucat készüléknek áramot biztosítsunk. És nem volt szükségünk számítógépes kütyüre és az űrben keringő műholdaktól érkező jelekre ahhoz, hogy megtaláljuk a legközelebbi pizzériát.

Hát nem s z o m o r ú, hogy a mostani fiatal generáció arra panaszkodik, hogy mi öregek milyen pazarlók voltunk, csak mert ez a "zöld" dolog még nem létezett annak idején?"
Avatar
Jogidoki
Játékmester
Játékmester
Hozzászólások: 897
Csatlakozott: 2012.10.28., vas. 21:54
Tartózkodási hely: Magyarország, Budapest

Re: NOSZTALGIÁZZUNK.

Hozzászólás Szerző: Jogidoki »

Ki emlékszik rá?

- Darabonként venni fruttit a trafikban 20 fillérért

- Perceket várni, míg a régi nagy képernyős Orion TV bemelegszik

- Készülni a havi egyszeri esti nagyfilmre, majd az egész rokonsággal/szomszédsággal nézni

- Vasárnap nézni Mackó Misi kalandjait és a Zsebtévét

- Trapper farmer

- 100 forintból nagybevásárlás

- 100 forintos havi bérlet (gyerek 20 forint)

- SKODA S100-ra

-6 napos munkahét (iskola is)

- 6 napos tévéadás (hétfőn adásszünet)

- 6 év történelem (szovjet sorozat, főműsoridőben)

- Hatodik ötéves terv

- Stirlitz (Az idő soha soha, meg nem áll...)

- Surda

- Fétisként őrizni a látogatóba jött nyugati rokon által adott műanyag étkészletet (a repülőn adták ingyen, de ezt mi nem tudtuk)

- Donald rágógumi papírt elcserélni matchbox-ra

- "Fabulon a bőre őre"

- Irigyelni a kamionos fiát, mert neki van üres sörös doboz gyűjteménye


Amiről az elkövetkező generációnak fogalma sem lesz...

- feladni egy levelet postán, levelezőlapot kapni
- kézzel írni egy házi dolgozatot
- fölvenni valamit videóra
- ceruzával pörgetni a magnószalagot..tovább ?
- nem tudni, hogy ki hívott telefonon
- nem tudni, hogy mit csinálnak és gondolnak éppen a barátaid
- fölkelni a fotelból és csatornát váltani
- hallgatni, ahogy egy modem betárcsáz
- föllapozni egy lexikont
- papír alapú térképet használni útvonaltervezéshez
- megjegyezni a barátaid telefonszámát
- tékából kivenni egy filmet (fizetni, ha nem tekerted vissza)
- befűzni egy filmet egy fényképezőgépbe
- hosszú úton az ablakon kifele bámulni nem egy képernyőre
- várni a kívánságműsorban a kedvenc számod, hogy felvehesd kazettára
- a könyvtárból könyvet kivenni, katalógust használni (A könyvtár még megvan, de már online a katalógus)
- szódapatront tekerni a szifonba
- hétfőnkénti TV adás szünet helyett diavetítőzni apu narrátorkodásával
- légkondicionáló nélkül élni (akkor még nem is voltak ilyen melegek a nyarak)
- ki az a TV Maci
- zsigulit vezetni
- kézzel fogható fényképeket nézegetni
- kívánni valamit ha zöld Trabit látsz
- 22 órakor hazajönni az "öt órai tea" buliból, MERT VÉÉÉÉGEEE!!!!!
- kaputelefonon felcsengetni a barátaidért
- fűben fekve tücsökzenét hallgatni
- kávét darálni az ABC-ben
- TURBO rágós papírt gyűjteni
- ruha zsebkendő a papír helyett
- stencilt használni sokszorosításra
- gőzös vonat
- floppyra menteni számítógépről
- szalagos magnóval felvenni az ovis öcséd anyák napi köszöntőjét
- kitörni a magnókazetta "pöckét" véletlen beletörlés ellen és leragasztani szigetelőszalaggal, ha mást akarsz rá venni
- Igazi kulacsot tölteni málnaszörppel az osztálykirándulásra
- Felhozni a pincéből a szenet és tüzet rakni a cserépkályhába gyújtóssal és összecsavart újságpapírral
- Narancshéjat szárítani a kályha tetején az illata miatt

- Detektoros rádió

- Lovas kocsival házhoz szállított jég a jégszekrénybe

- Sorba állni öt kiló gyújtósért (fagyújtó)

- Tüzelőt cipelni a pincéből

- Ceruza hegyezőt használni

- Tintát venni és szivatni a töltötollba.

Szerintem szegényebbek lesznek ezek nélkül a tevékenységek, tárgyak, emlékek nélkül.
]
Válasz küldése